Rusia invocă un posibil război nuclear cu Occidentul: „Politica NATO poate duce la o ciocnire directă în acest sens!”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat luni că NATO reprezintă o "amenințare gravă" la adresa Rusiei, iar pozițiile Occidentului riscă să ducă la o "confruntare directă între puterile nucleare, cu consecințe catastrofale", relatează Rador.

06 dec. 2022, 10:17
Rusia invocă un posibil război nuclear cu Occidentul: „Politica NATO poate duce la o ciocnire directă în acest sens!”

Serghei Lavrov a mai spus că regretă faptul că SUA a respins discuțiile cu Rusia privind „stabilitatea strategică” – o serie de probleme legate de armele nucleare – și a spus că fără discuții directe între cele două mari puteri nucleare ale lumii, riscul pentru securitatea globală nu ar face decât să crească.

Nu este prima ieșire a liderului rus. La începutul acestei luni, în 1 decembrie, Serghei Lavrov avertiza că există un risc „enorm” ca o conflict cu arme convenţionale între puteri atomice să degenereze într-un război nuclear.

Din acest motiv, a susţinut Lavrov, Rusia nu doar că este de acord că un război nuclear este inadmisibil, ci şi face apel la împiedicarea oricărui conflict armat între ţări care deţin astfel de arme.

Statele Unite se tem de furia lui Putin: Nu excludem utilizarea de către Rusia a armelor nucleare

Lavrov a amintit că preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi SUA, Joe Biden, au semnat în iunie 2021 o declaraţie conform căreia nu pot exista câştigători într-un război nuclear, document la care au subscris mai târziu încă cinci puteri nucleare.

„După cum am spus deja, noi suntem dispuşi să mergem chiar mai departe şi să spunem nu doar că nu poate fi declanşat un război nuclear, ci şi că este inadmisibil orice război între puteri nucleare”, a subliniat Lavrov.

Kievul acuză Rusia că trage cu rachete nucleare fără încărcătură pentru a „distrage atenţia” apărării antiaeriene ucrainene / Armata a prezentat o astfel de mostră – FOTO

Rusia foloseşte în prezent în atacurile din Ucraina rachete sovietice cu capacitate nucleară, cărora le scoate focoasele, scopul fiind acela de a „distrage atenţia” şi de a epuiza stocurile apărării antiaeriane ucrainene, a acuzat joi armata Kievului, care a prezentat fragmente din rachete de croazieră X-55 (Kh-55) găsite în vestul ţării, relatează BBC .


Rachetele de croazieră X-55 (Kh-55), de fabricaţie sovietică, au fost proiectate pentru uz nuclear.

Astfel de rachete sunt lansate acum în Ucraina, pentru a „epuiza sistemul de apărare aeriană al ţării noastre”, a declarat un oficial ucrainean, care a precizat că testele efectuate asupra fragmentelor găsite nu au arătat niveluri anormale de radioactivitate, ceea ce înseamnă că le-a fost scoasă încărcătura nucleară. „Acest lucru arată că nu a existat niciun contact (al rachetei) cu elemente nucleare”, a spus el.

Experţii militari ucraineni susţin, pe de altă parte, că Rusia şi-ar fi epuizat semnificativ vastul arsenal de rachete după valurile de atacuri masive din ultimele săptămâni asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Ca urmare, Moscova ar recurge acum la folosirea unor proiectile care, deşi nu au capacitatea distructivă pentru care au fost proiectate, pot provoca pagube majore. Un raport al serviciilor de informaţii britanice ajunsese, în noiembrie, la concluzii similare.

FOTO: Joe Biden prezintă avionul nuclear american care poate aduce Apocalipsa. Un singur exemplar costă 700 de milioane de dolari și este invizibil

La o şedinţă de informare organizată joi în capitala Ucrainei, Mikola Daniliuk, reprezentant al unităţii de cercetare a forţelor armate ucrainene, le-a arătat reporterilor fragmente de rachete de croazieră X-55 (clasificate de NATO sub numele de AS-15) găsite în regiunile Liov şi Hmelniţki la 31 octombrie. El a declarat că proiectilele au fost concepute în perioada sovietică pentru a lovi „ţinte strategice cu coordonate prestabilite”.

Şi Marea Britanie a declarat că aceste rachete au fost proiectate „exclusiv ca sistem de atac nuclear”.