Rusia îşi alege duminică noul preşedinte. Putin, acuzat că ar frauda scrutinul

A început ziua tăcerii în Rusia, care se pregăteşte de alegeri. Sâmbătă, orice manifestare de susţinere a candidaţilor este interzisă. Este ziua în care alegătorii se vor gândi pe cine vor vota mâine. Favorit pentru ocuparea unui nou fotoliu de preşedinte este premierul Vladimir Putin. El este însă acuzat că ar încerca să fraudeze scrutinul.

RomaniaTV.net
03 mart. 2012, 08:35
Rusia îşi alege duminică noul preşedinte. Putin, acuzat că ar frauda scrutinul

În ultima zi de campanie electorală, Vladimir Putin, comunistul Ghennadi Ziuganov, populistul Vladimir Jirinovski, miliardarul Mihail Prohorov şi liderul de centru-stânga Serghei Mironov au apărut pentru ultima dată în faţa votanţilor.

„Nu doar suspectez , ci sunt sigur că o să fie fraudate alegerile. Toată lumea şi-a primit deja însărcinările, trăiesc în ţara asta şi cunosc mulţi lideri locali. Ei mi-au spus că niciodată nu au fost supuşi unei asemenea presiuni. Oamenii sunt urmăriţi de şefii lor şi obligaţi să susţină demonstraţii proguvernamentale. Mai mult, au obligat oameni să ridice buletine de vot pentru a vota în fabrici sub atenta supraveghere a şefilor lor”, a declarat Ghenadi Ziuganov, preşedintele Partidului Comunist.

„Nu depinde de mine. Depinde de cetăţeni. Dacă vom refuza să fim intimidaţi şi vom vota aşa cum ne dictează conştiinţa atunci sunt convins că vom merge în turul doi”, a declarat şi candidatul Mihail Prohorov.

În timp ce contracandidaţii săi apăreau în dezbateri la televiziune, premierul rus Vladimir Putin s-a limitat la a publica în presă articole în care a promis creşteri salariale şi o reînarmare „fără precedent” a ţării. Cu toate acestea, ruşii sunt sceptici în privinţa schimbării.

„Nu sunt un pesimist sau optimist, sunt doar realist şi nu mă aştept la nicio schimbare serioasă. Nu mă aştept la schimbări importante în ţară atunci când mă gândesc că Putin va câştiga. Schimbările se vor întâmpla numai dacă Putin va decide că este nevoie de schimbare”, a explicat un cetăţean.

Vladimir Putin a anunţat că, dacă va câştiga alegerile îl va numi în funcţia de premier pe Dimitri Medvedev. Urnele se vor deschide mâine dimineaţă la ora 6, ora României, şi vor fi închise la ora 18. Asupra scrutinului planează însă suspiciuni de fraudă. Potrivit Sky News, mii de bugetari ruşi ar primi 230 de euro ca să voteze de cinci ori cu Putin.