Rusia îşi retrage mercenarii din întreaga lume şi îi duce la graniţa cu Ucraina. Cine este misteriosul grup paramilitar Wagner, care i-a alungat pe militarii europeni din Africa?

În ceea ce pare a fi o piesă veche din manualul rusesc de război hibrid, compania militară privată rusă Wagner Group își retrage mercenarii din întreaga lume şi îi mută aproape de graniţa cu Ucraina.

02 feb. 2022, 17:37
Rusia îşi retrage mercenarii din întreaga lume şi îi duce la graniţa cu Ucraina. Cine este misteriosul grup paramilitar Wagner, care i-a alungat pe militarii europeni din Africa?

Potrivit unui articol apărut în The Daily Beast, Wagner Group și-a retras deja zeci de trupe paramilitare din Republica Centrafricană și le repoziționează în Europa de Est.

Wagner Group are legături foarte strânse cu Kremlinul și cu președintele Vladimir Putin. Organizația paramilitară a fost fondată de un ofițer de informații militare rus în retragere, Dmitri Utkin, și este finanțată de omul de afaceri Evgheni Prigojin. Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe Prigojin pentru rolul său în ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Prigojin a devenit celebru ca restaurator și și-a câștigat porecla „bucătarul lui Putin”, din cauza contractelor profitabile acordate companiei sale de catering. Centrul de afaceri rus RBC scria cu câțiva ani în urmă că numele lui Utkin a apărut într-o bază de date corporativă, ca director general al uneia dintre companiile lui Prigojin.

De obicei, când auzim că unii dintre aceşti mercenari au plecat, vorbim doar de câţiva, uneori cinci sau șase persoane într-o lună. Este prima dată când auzim că au plecat cu zecile. Contactele noastre cu ei sunt dvar la nivel de schimb de informaţii. Rareori știm ceva despre itinerarul sau planurile lor„, a declarat un ofițer militar din Armata Republicii Centrafricane (CAR) pentru The Daily Beast.

Un comerciant de 26 de ani, care a fost arestat la începutul lunii ianuarie de mercenarii Wagner în orașul Bria din Republica Centrafricană, a povestit pentru The Daily Beast despre experiențele sale din lagărul în care a fost ținut. El a spus că împreună cu alţi zeci de tineri au fost forțați să demoleze case vechi din cărămidă și apoi să recupereze cărămizile pentru a le folosi la construirea unei noi baze, pentru ruși, în apropierea unui birou de cumpărare de diamante. El a mi afirmat că i-a auzit pe soldați discutând între ei despre cum mercenari ruşi au plecat în Ucraina și s-ar putea să nu se întoarcă prea curând.

Citeşte şi Rusia pune stăpânire pe o țară unde România intenționa să trimită trupe anul acesta. Occidentul a început deja retragerea din zonă

Dacă Wagner Group s-ar desfășura în estul Ucrainei sau ar participa la o potențială invazie a restului țării, asta ar echivala cu o „întoarce la locul crimei”, asta deoarece grupul paramilitar s-a făcut remarcat în premieră în 2014, în timpul invaziei și anexării Crimeeii.

Wagner Group recrutează în principal foști militari și îi desfășoară în puncte fierbinți din întreaga lume, pentru a sprijini sau promova interesele de politică externă a Rusiei. Grupul oferă acțiuni directe, consiliere de luptă și servicii de apărare internă țărilor sau forțelor pe care Moscova dorește să le susțină.

Citeşte şi Franţa aduce în România militarii retraşi din Mali. „Probabil vom desfăşura un batalion de soldaţi”

Mișcarea recentă vine într-un moment în care autoritățile ucrainene au declarat că Rusia sporește aprovizionarea cu arme, muniții și echipamente militare către regiunile separatiste din Ucraina, în timp ce recrutează activ mercenari pentru a lupta în conflictul în curs. Serviciul de informații militare de la Kiev a declarat săptămâna trecută că Moscova întreprinde o „recrutare activă de mercenari”, care sunt trimiși în regiunile controlate de separatiști.

Unii au numit grupul Wagner drept „armata privată” a lui Vladimir Putin, mercenarii săi fiind adesea trimişi sub acoperire în regiuni în care Rusia neagă să aibă vreo prezență militară oficială.