Rusia îşi TRANSFERĂ în Europa ACTIVELE din SUA de teama SANCŢIUNILOR americane

Publicat: Joi, 10 Aprilie 2014 14:08 // Actualizat: Joi, 10 Aprilie 2014 14:09 // Sursa: romaniatv.net

De la declanşarea crizei ucrainene, Rusia a început să transfere miliarde de dolari constând în active ce s-au aflat până atunci în Statele Unite ale Americii în conturi europene. Şi aceasta pentru a se proteja de un eventual embargou pe care l-ar putea impune Washingtonul

Relaţiile diplomatice dintre Barack Obama şi Vladimir Putin s-au degradat recent pe fondul crizei din Crimeea. De la izbucnirea acestor tensiuni geopolitice, corelată cu retragerea simultană a 50 de miliarde de dolari de capitale private în primul trimestru, Moscova a fost nevoită să ia în calcul toate cazurile, inclusiv o eventuală îngheţare a activelor sale financiare din băncile americane, potrivit publicaţiei franceze. Rusia deţinea în ianuarie 132 de miliarde de dolari numai în bonuri ale Trezoreriei americane.

Odată cu înrăutăţirea situaţiei din regiunile separatiste din Ucraina, acest scenariu cu posibile sancţiuni economice americane este din ce în ce mai serios luat în calcul. Până la punctul în care, potrivit unor surse financiare, banca centrală a Rusiei a repatriat deja o parte a activelor sale denominate în dolari în centre financiare din Europa. Scăderea cu circa o sută de miliarde de dolari observată la jumătatea lui martie în volumele de obligaţiuni ale Trezoreriei conservate de Fed pentru instituţii străine a suscitat bănuieli cu privire la Moscova, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, scăderea nivelului de depozite al Băncii Centrale americane a fost rapid surmontat parţial, ceea ce sugerează că nu a fost vorba numai de Rusia. După aceea, banca centrală rusă şi-ar fi putut revinde titlurile de datorie americană, chiar şi numai pentru a stimula cursul rublei.

Citeşte şi Putin IRONIZEAZĂ sancţiunile SUA. Vezi anunţul făcut în urmă cu puţin timp

Cu toate acestea, o vânzare masivă de obligaţiuni guvernamentale americane s-ar fi reflectat în randamente. Însă randamentul emisiunilor cu maturitate de 10 ani americane oscilează în jurul a 2,6% de câteva luni. Toate aceste elemente sprijină ipoteza unui transfer în conturi europene, potrivit L'Echo, citată de Agerpres.

Şi, dacă se continuă pe acelaşi raţionament, autorităţile ruse au avut unele dificultăţi în a-şi plasa obligaţiunile. Mai puţin în cazul în care candidatul depozitar era deja cunoscut, în condiţiile în care o companie domină piaţa activităţilor de centralizare de titluri. Acest prestator de servicii, ce oferă acces direct la pieţele financiare ruseşti, este o societate cu sediul în Belgia: Euroclear.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 apr 21:01
...constând în active ce s-au aflat până atunci în Statele Unite ale Americii în conturi europene. Citește mai departe…

...
10 apr 14:18
...

De la declanşarea crizei ucrainene, Rusia a început să transfere miliarde de dolari constând...
1
EUR
4.8378
RON
05 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H