Rusia: Violenţe la protestul faţă de modul în care s-au derulat alegerile

Mii de persoane s-au adunat, luni seară, la Moscova şi Sankt-Petersburg, pentru a protesta faţă de modul în care s-au derulat alegerile parlamentare câştigate de partidul premierului Vladimir Putin.

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 18:06
Rusia: Violenţe la protestul faţă de modul în care s-au derulat alegerile

La Moscova, peste 3.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului pentru a denunţa modul în care s-a desfăşurat scrutinul din 4 decembrie.

„Este o zi istorică pentru Rusia. Putin şi partidul lui de hoţi au pierdut în mod ruşinos”, a declarat Vladimir Rijkov, de la mişcarea de opoziţie Parnas.

Rijkov a reluat sloganul „Rusia Unită – partidul hoţilor şi escrocilor”, popularizat de bloggerul Aleksei Navalni.

„Ieri, Putin a suferit o înfrângere zdrobitoare”, a subliniat fostul vicepremier Boris Nemţov.

UPDATE: Mii de persoane, mai ales tineri, au ocupat un parc din centrul Moscovei pentru a-i asculta pe liderii opoziţiei liberale cum cer demisia lui Putin.

În marşul spre Lubyanka, unde se află sediul Serviciului de Securitate Federal, protestatarii au fost întâmpinaţi cu lovituri de baston de către forţele de ordine şi foarte mulţi au fost reţinuţi de către poliţie, potrivit The Guardian.

Printre cei arestaţi par să se afle şi liderii opoziţiei Alexey Navalny şi Ilya Yashin, cât şi mai mulţi jurnalişti. Poliţia a estimat că numărul protestatarilor se ridică la 2.000, în timp ce mass media rusească estimează că au fost peste 8.000.