Rusia neagă că a lovit teritoriul NATO: „Sunt o provocare deliberată pentru escaladarea situaţiei”

Epava care a fost publicată de presa poloneză ar putea fi doborâtă de apărarea antiaeriană a Ucrainei, anunţă presa din Polonia.

15 nov. 2022, 22:08
Rusia neagă că a lovit teritoriul NATO: „Sunt o provocare deliberată pentru escaladarea situaţiei”

Rusia neagă incidentul. Declarațiile presei și ale oficialilor polonezi potrivit cărora rachete „rusești” ar fi aterizat în apropierea satului Przewodów sunt o provocare deliberată pentru a escalada situația, scrie TASS.

◽️ Nu au existat lovituri ale armelor rusești împotriva unor ținte din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze.

◽️ Epava publicată la cald de presa poloneză de la locul accidentului de la Przewodów nu are nimic de-a face cu arme rusești.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a fost întrebat despre situația din Polonia și a declarat că nu are informații relevante, nu dorește să comenteze și nici să speculeze. dar că SUA „vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

Două persoane au fost ucise în Polonia de rachete ruseşti care au căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane, anunţă ”The Guardian”.

Mariusz Gierszewski, reporterul postului polonez ZET Radio, care a scris inițial că rachete rusești rătăcite au lovit Polonia, a postat pe Twitter o actualizare potrivit căreia rămășițele unei rachete doborâte au lovit probabil estul Poloniei.

Gierszewski a scris pe Twitter: „Sursele mele din cadrul serviciilor spun că ceea ce a lovit Przewowo este cel mai probabil rămășițele unei rachete doborâte de către Forțele Armate ale Ucrainei.”

Și unele canale de Telegram rusești susțin că în Polonia ar fi căzut de fapt rachete deja lovite de sistemul antiaerian al Ucrainei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter, relatează Reuters.

Rachetele ruseşti au lovit Polonia, ţară NATO. Reuniune de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare

Situaţia din Ucraina a devenit „critică” marţi, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti, de o intensitate fără precedent, a ţintit infrastructura energetică în regiuni de pe întreg cuprinsul ţării. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat peste 100 de rachete, majoritatea fiind rachete de croazieră. Chiar dacă cele mai multe au fost interceptate, două dintre ele au lovit blocuri de locuinţe din Kiev şi există cel puţin un mort. Milioane de ucraineni au rămas în beznă şi există riscul să nu mai funcţioneze nici sirenele care anunţă raidurile aeriene. Avariile majore care au fost provocate infrastructurii energetice din Ucraina are consecinţe şi în Republica Moldova, unde mai multe localităţi au rămas în beznă.

Război în Ucraina. Bombardamente masive în multe oraşe, pene masive de curent în toată ţara

Rachetele au căzut în localitatea Przewodow, lovind o fermă de cereale. Poliția, parchetul și armata sunt deja la fața locului. Forțele armate poloneze sunt în „alertă maximă”, potrivit postului de radio polonez ZET.

Pompierii au confirmat că au avut loc explozii în Przewodow, dar au spus că în acest moment nu sunt cunoscute cauzele, a declarat într-un interviu pentru Radio Lublin purtătorul de cuvânt al pompierilor din zonă.