Rusia nu vede cu ochi buni aderarea Muntenegrului la NATO: O acţiune „profund eronată”

Semnarea protocolului de către Statele Unite privind aderarea Muntenegrului la NATO este o acţiune "profund eronată, care creează noi linii de demarcaţie în Europa", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe din Rusia.

13 apr. 2017, 16:00
Rusia nu vede cu ochi buni aderarea Muntenegrului la NATO: O acţiune „profund eronată”

„Decizia reflectă logica unei confruntări pe continentul european şi creează noi linii de demarcaţie în Europa. Considerăm că această acţiune pentru includerea Muntenegrului în NATO este profund eronată, funcţionează în mod fundamental împotriva intereselor cetăţenilor acestei ţări şi afectează stabilitatea în Balcani şi în Europa ca întreg”, a precizat, joi, Ministerul rus de Externe.

Regimul de la Kremlin consideră că aderarea a fost impusă Muntenegrului prin intermediul unor „ONG-uri marionete”, care au lucrat pentru a „crea iluzia sprijinului public pentru politica unilaterală a autorităţilor din Muntenegru”, informează Mediafax.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat marţi un protocol privind aderarea Muntenegrului la NATO. Oficialii muntenegreni se aşteaptă ca ţara să devină un membru cu drepturi depline în cadrul NATO după summit-ul de la Bruxelles de la sfârşitul lunii mai.

Citeşte şi Donald Trump a semnat protocolul pentru aderarea Muntenegrului la NATO

SUA apreciază că aderarea Muntenegrului va consolida securitatea naţională şi va trimite un mesaj puternic pentru Rusia, care „încearcă să-şi invadeze vecinii şi să schimbe ordinea internaţională”.

Opoziţia din Muntenegru, care se concentrează în principal în jurul comunităţii etnicilor sârbi, se opune aderării la NATO, a boicotat Parlamentul în această problemă şi a ameninţat cu organizarea unui referendum împotriva aderării. Totodată, Rusia s-a opus puternic acestei mutări, în condiţiile în care Muntenegru este un aliat istoric, potrivit Mediafax.

Muntenegrul a fost bombardat de către aviaţia NATO în timpul războiului din Kosovo, în 1999, când făcea parte din fosta Iugoslavie. În prezent, statul din Europa de Sud-Est are o populaţie de aproximativ 620.000 de locuitori, iar moneda oficială este Euro, deşi nu face parte din Uniunea Europeană.