Rusia, OBLIGATĂ să transmită Crucii Roşii AJUTOARELE pentru Ucraina

Rusia trebuie sa transmită Crucii Roşii ajutoarele umanitare trimise spre Ucraina, atunci când acestea vor ajunge la frontieră.

13 aug. 2014, 05:57
Rusia, OBLIGATĂ să transmită Crucii Roşii AJUTOARELE pentru Ucraina

Kievul a anunţat că niciun camion rusesc nu va intra pe teritoriul ţării. De cealaltă parte, ministrul de Externe de la Moscova afirmă că a fost convenit un nou traseu şi camioanele vor trece graniţa sub egida Crucii Roşii.

Rusia trebuie sa transmită Crucii Roşii ajutoarele umanitare trimise spre Ucraina. „Noi am acceptat ca pe camioanele noastre să fie plăcuțe de înmatriculare ucrainene atunci când acestea se vor deplasa pe teritoriul ucrainean. Am acceptat ca în camioanele cu ajutor umanitar să fie nu doar reprezentanţi ai Crucii Roşii şi OSCE, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor ucrainene. Am primit o notă prin care ni s-a confirmat că autorităţile ucrainene sunt pregătite să primească acest ajutor”, a menţionat   ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, precizează publica.md.

Ministerul de Externe de la Kiev consideră, însă, că ajutoarele umanitare trimise de Rusia pot servi drept o scuză pentru o invazie a Rusiei în Ucraina.

„Nu e nevoie de tancuri şi artilerie pentru a aduce alimente şi medicamente pentru civili. Opriţi agresiunea, opriţi teroriştii ruşii, opriţi bombardamentele, opriţi propaganda voastră cinică şi, atunci, nu va mai fi nevoie de ajutoare umanitare”, a spus viceministrul de Externe al Ucrainei, Danilo Lubkivski.

UE a decis alocarea unei sume suplimentare de 2,5 milioane de euro pentru a-i ajuta pe civilii afectați de luptele din estul Ucrainei. De asemenea, comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Gheorghieva, a declarat că autorităţile ucrainene au tot dreptul să verifice tot ceea ce trimite Rusia în regiune.

„Este un convoi cu ajutoare umanitare adunate, dar va dura câteva zile până va ajunge la frontiera cu Ucraina, apoi acestea trebuie verificate de autorităţile ucrainene”, a menţionat comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva.

Potrivit Moscovei, un convoi format din 280 de camioane cu ajutoare umanitare se îndreaptă spre regiunea ucraineană Doneţk.   

Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare de la Kiev a anunţat că în timpul ultimei săptămâni, Ucraina a fost de două ori sub ameninţarea unei invazii din partea Rusiei. Între timp, trupele guvernamentale au reuşit să elibereze încă patru localităţi aflate de sub controlul separatiştilor.