Rusia pregăteşte instalarea unei staţii radar în Transnistria ca răspuns la scutul antirachetă

Rusia pregăteşte instalarea unei staţii radar de tip "Voronej" în regiunea transnistreană, ca răspuns la instalarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa şi în contrapondere la bazele NATO din România.

RomaniaTV.net
17 apr. 2012, 10:54
Rusia pregăteşte instalarea unei staţii radar în Transnistria ca răspuns la scutul antirachetă

Informaţia este anunţată de către publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta, care citează surse apropiate Kremlinului. Această informaţie survine în contextul vizitei vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică de marţi.

„Având în vedere vecinătatea regiunii (transnistrene) cu o ţară (membră) NATO, şi anume România, în care se află deja patru baze ale Alianţei Nord-Atlantice, şi faptul că procesele legate de integrarea Republicii Moldova în România se intensifică, Federaţia Rusă intenţionează să îşi menţină prezenţa militară în Transnistria şi, mai mult, propune instalarea unei (staţii) radar (de tip) Voronej”, afirmă sursele citate.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării respinge aceste informaţii şi anunţă că nu intenţionează să instaleze o staţie radar de tip Voronej-DM în Transnistria.

O staţie radar de tip Voronej permite monitorizarea simultană a aproximativ 500 de obiecte zburătoare, pe o rază de 6.000 de kilometri.

În regiunea transnistreană din Republica Moldova sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, păzite de un contingent rus format din aproximativ 1.500 de militari.