Rusia primește lovitură după lovitură! Kievul a reușit să doboare încă un avion rusesc A-50

Potrivit unei surse anonime din armata ucraineană, forțele ucrainene ar fi reușit să doboare un avion militar rusesc de avertizare timpurie și control A-50 deasupra Mării Azov, conform relatărilor RBC Ucraina din 14 ianuarie. De asemenea, se pare că un alt avion militar rusesc, Il-22M, a suferit avarii, conform informațiilor furnizate de Kyiv Independent.

15 ian. 2024, 19:25
Rusia primește lovitură după lovitură! Kievul a reușit să doboare încă un avion rusesc A-50
Rusia primește lovitură după lovitură! Kievul a reușit să doboare încă un avion rusesc A-50

Probleme mari pentru Rusia! Fortele ucrainene ar fi doborat un avion militar rusesc de avertizare timpurie si control A-50 deasupra Marii Azov, a relatat RBC Ucraina la 14 ianuarie, citand o sursa anonima din cadrul armatei ucrainene. Un alt avion militar rusesc, Il-22M, ar fi fost, de asemenea, avariat, relateaza Kyiv Independent.

Citește și: Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: ”Sub nicio formă nu vom accepta ca Rusia să revină pe granița cu România”

Informatiile sugereaza ca avionul A-50 a fost doborat imediat dupa ce a intrat in serviciu in zona Kirilivka din Zaporijia, la ora locala 21:10. Avionul a disparut de pe radare si a incetat sa mai raspunda la solicitarile aviatiei tactice. Mai tarziu in acea noapte, pilotul unui avion rusesc Su-30 a detectat aprinderea si caderea unui avion neidentificat.

Il-22M era de serviciu in zona Strilkove inainte de a fi doborat, se pare, de-a lungul coastei Marii Azov, in jurul orei locale 21.00. RBC a postat o inregistrare audio a ceea ce descrie ca fiind o „conversatie interceptata” intre pilotul rus al aeronavei si controlorul aerodromului din Anapa, Rusia. Pilotul a cerut evacuarea, precum si o ambulanta si servicii de pompieri.

Avionul A-50 al Rusiei asigura mai multe functii esentiale pentru actiunile militare in curs de desfasurare in Ucraina, cum ar fi detectarea sistemelor de aparare antiaeriana, a rachetelor ghidate si coordonarea tintelor pentru avioanele de lupta rusesti.

Rusia detine doar opt dintre aceste avioane. Daca ar fi pierdute in actiune, ar fi incredibil de dificil, daca nu chiar imposibil, de inlocuit. In consecinta, Rusia opereaza A-50 la o distanta rezonabila fata de sistemele de aparare antiaeriana ucrainene. Prin urmare, distrugerea de catre Ucraina a avionului A-50 ar fi deosebit de importanta.

Vicepresedintele Comisiei pentru securitate nationala, aparare si informatii din parlamentul Ucrainei, Iurii Misiagin, a declarat pe Telegram ca cele doua avioane au fost distruse duminica seara. Cu toate acestea, confirmarea din partea oficialilor militari ucraineni nu este inca disponibila.

Citește și: Dmitri Medvedev avertizează că Rusia ar putea utiliza armele nucleare în cazul unui atac din partea Ucrainei asupra siturilor de lansare a rachetelor