RUSIA se pregăteşte să introducă VIZE pentru cetăţenii din REPUBLICA MOLDOVA

Rusia va introduce în curând vize pentru statele din Comunitatea Statelor Independente (CSI), printre care se află şi Republica Moldova, a anunţat vicepremierul Dmitri Kozak, precizând că Moscova doreşte astfel să se "apere de conflictele interetnice", relatează ziarul Timpul în pagina electronică.

RomaniaTV.net
18 feb. 2014, 17:52
RUSIA se pregăteşte să introducă VIZE pentru cetăţenii din REPUBLICA MOLDOVA

Rusia va introduce în curând vize pentru statele din Comunitatea Statelor Independente (CSI), printre care se află şi Republica Moldova, a anunţat vicepremierul Dmitri Kozak, precizând că Moscova doreşte astfel să se „apere de conflictele interetnice”, relatează ziarul Timpul în pagina electronică.

 „Dacă nu vom controla fluxurile de imigranţi prin regimul de vize, atunci nu vom putea proteja ţara de conflicte interetnice”, a explicat vicepremierul Dmitri Kozak, potrivit Timpul.

Referitor la discuţiile între Rusia şi Uniunea Europeană în vederea liberalizării vizelor, acestea se află în impas, Bruxelles-ul şi Moscova neajungând la un numitor comun.

Fără un regim de vize nu vom putea să ajungem la un numitor comun cu Uniunea Europeană, ca cetăţenii ruşi să călătorească liber în UE. De vreme ce am ajuns în state diferite, atunci fiecare stat trebuie să-şi protejeze interesele naţionale”, a declarat vicepremierul rus, Dmitri Kozak. 

Declaraţia intervine în condiţiile în care atât premierul Dmitri Medvedev, cât şi preşedintele Vladimir Putin au dat asigurări recent că Rusia nu are în vedere introducerea de vize pentru cetăţenii din statele membre CSI, organizaţie din care face parte şi Republica Moldova.

Măsura intervine în contextul în care Republica Moldova urmează să semneze în cursul acestui an Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar Chişinăul se pregăteşte de ridicarea regimului de vize în spaţiul european.