Rusia se răzbună: Moscova nu exclude „MĂSURI SIMETRICE” dacă UE şi SUA îi aplică SANCŢIUNI

Ministrul adjunct al economiei Federației Ruse, Alexei Lihacev, a declarat joi că Rusia nu exclude aplicarea de măsuri "simetrice" în cazul în care SUA și Uniunea Europeană vor impune propriile sancțiuni împotriva Rusiei.

RomaniaTV.net
13 mart. 2014, 11:18
Rusia se răzbună: Moscova nu exclude „MĂSURI SIMETRICE” dacă UE şi SUA îi aplică SANCŢIUNI

Pe măsură ce data referendumului din Crimeea se apropie, atât părţile implicate în acest demers, cât şi comunitatea internaţională, încearcă încă să găsească soluţii pentru a tempera ambiţiile Moscovei, nemulţumită, după cum se pare, că a pierdut un aliat la Kiev, în persoana lui Viktor Ianukovici, care a fost alungat de la putere de către manifestanţii pro-europeni, pentru că a împiedicat semnarea Acordului cu Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a decis în principiu, miercuri, aplicarea de sancţiuni Rusiei, pentru prima oară de la încheierea Războiului Rece, ca răspuns actuala criză din Ucraina, mai exact din  regiunea autonomă Crimeea, unde Moscova face presiuni pentru organizarea unui referendum, duminică, ce vizează includerea Crimeii în Federaţia Rusă, informează Reuters.

În demersurile privind aplicarea de sancţiuni Rusiei, UE este sprijinită şi de Statele Unite. Preşedintele american Barack Obama a avertizat Rusia că, dacă nu renunţă la planurile sale din Crimeea, va fi sancţionată. La rândul său, noul premier de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, care a avut o întrevedere cu Obama, i-a cerut liderului de la Casa Albă ca America să „sprijine Ucraina” în această conjuctură.

Citeşte şi Criză în Ucraina. Un parlamentar rus: Moscova a trimis trupe în Crimeea

După întâlnirea de la Casa Albă, Iaţeniuk a declarat, în cadrul unui forum desfăşurat la Washington, că guvernul său interimar este dispus să poarte un dialog şi negocieri cu Rusia privind temerile Moscovei pentru drepturile etnicilor ruşi din peninsulă şi că, în acest sens, Kievul s-a gândit la o soluţie politică ce ar consta în „lansarea unui dialog social naţional, privind modalităţile de a spori drepturile cetăţenilor din Crimeea, începând de la taxe, până la alte aspecte, inclusiv cel al problemelor de limbă”, mai scrie Reuters.