Rusia şi Comisia Europeană reiau discuţiile privind Acordul de asociere Ucraina-UE

Rusia și Comisia Europeană vor să reia dialogul în data de 3 martie, la Bruxelles, cu privire la consecințele apropierii economice dintre Ucraina și UE, consecințe evocate în timpul negocierilor de pace de la Minsk, a anunțat vineri ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaev, informează Agerpres.

13 feb. 2015, 10:49
Rusia şi Comisia Europeană reiau discuţiile privind Acordul de asociere Ucraina-UE

Rusia și Comisia Europeană intenționează să reia dialogul în data de 3 martie, la Bruxelles, cu privire la consecințele apropierii economice dintre Ucraina și UE, consecințe evocate în timpul negocierilor de pace de la Minsk, a anunțat vineri ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaev. Problemele legate de aplicarea Acordului de asociere între Ucraina și UE vor constitui tema principală a convorbirilor, a afirmat Uliukaev,
‘Trebuie să găsim soluții asupra acestui punct’, a mai spus ministrul rus, potrivit Agerpres.

La sfârșitul lui iunie, UE a semnat acorduri de asociere, ce prevăd inclusiv înființarea de zone de liber schimb, cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova, trei foste republici sovietice ce vor să se apropie de Europa.

Rusia a avertizat însă că Ucraina nu va putea să facă parte din zone de liberă circulație a mărfurilor și cu UE, și cu Rusia, pentru că acest lucru ar putea duce la pătrunderea de mărfuri europene pe piața rusă, via teritoriul ucrainean.

Citeşte şi Iohannis: Nu ne iluzionăm că s-a rezolvat totul în Ucraina. Suntem pregătiţi de noi sancţiuni contra Rusiei

La finalul negocierilor-maraton de la Minsk, din noaptea de miercuri spre joi, Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin și Petro Poroșenko au îndemnat la ‘discuții trilaterale între UE, Ucraina și Rusia, pentru găsirea de soluții practice la îngrijorările semnalate de Rusia vizând punerea în aplicare’ a Acordului de asociere UE-Ucraina.

De asemenea, Uliukaev și-a exprimat ‘convingerea profundă’ că acordurile de pace semnate la Minsk vor permite ridicarea sancțiunilor la adresa Rusiei.