Rusia şi Coreea de Sud au semnat un acord pentru clonarea mamutului lânos

Cercetătorii din Rusia şi din Coreea de Sud au semnat marţi un acord privind un proiect comun de clonare a mamutului lânos, un animal care a dispărut de pe Pământ în urmă cu circa 10.000 de ani.

13 mart. 2012, 10:00
Rusia şi Coreea de Sud au semnat un acord pentru clonarea mamutului lânos

Acordul a fost semnat de Vasily Vasiliev, vice rector al Universităţii Nord-Est Federale din Republica Sakha şi de către controversatul pionier al clonării Hwang Woo-Suk, de la Fundaţia de Cercetare în Biotehnologie Sooam, din Coreea de Sud.

Hwang a fost un erou naţional până când s-a aflat, în 2006, că o parte din studiile sale, referitoare la crearea celulelor stem umane, au eşuat. Munca sa în clonarea primul câine, Snuppy, în 2005, a fost însă confirmată de experţi.

Experţii în celule stem se concentrează acum asupra mamutului lânos.

Sooam a declarat că poate începe cercetarea anul acesta, dacă universitatea din Rusia îi livrează rămăşiţele mamutului lânos. Institutul de Genomică din Beijing va lua parte, deasemenea, la proiect.

„Prima şi cea mai grea misiune este de a restaura celulele mamutului”, a declarat un alt cercetător de la Sooam, Hwang In-Sung, pentru AFP. Colegii săi li se vor alătura cercetătorilor ruşi în încercarea de a găsi ţesut bine conservat, cu gene nevătămate.

Ei vor înlocui nucleul ovulului unui elefant cu cel luat din celulele somatice ale mamutului. Astfel, se va crea un embrion cu ADN de mamut, ce va fi purtat  în pântece de o femelă elefant.

„Va fi dificil, însă credem că este un lucru posibil, întrucât institutul nostru se pricepe la clonarea animalelor”, a spus Hwang In-Sung.

Experţii din Coreea de Sud au mai clonat animale în trecut, precum o vacă, o pisică, câini, un porc, un lup şi un coiot.