Rusia simulează atacuri cu rachete asupra ţărilor baltice. Un elicopter al său a intrat în spaţiul militar al Estoniei

Finlanda se pregătește de zeci de ani pentru un „atac” al Rusiei și este gata să lupte cu Federația Rusă, a declarat miercuri ministrul Apărării de la Helsinki, Timo Kivinen.

22 iun. 2022, 21:52
Rusia simulează atacuri cu rachete asupra ţărilor baltice. Un elicopter al său a intrat în spaţiul militar al Estoniei

Finlanda s-a pregătit de zeci de ani pentru un atac iniţiat de Rusia și va opune o rezistenţă dură dacă se va întâmpla asta. Suntem pregătiți. Ne-am dezvoltat sistematic apărarea militară tocmai pentru tipul de ostilități care se desfășoară în prezent în Ucraina, cu utilizarea masivă a puterii de foc, a vehiculelor blindate și a aeronavelor”, a spus ministrul Timo Kivinen.

Deputatul Dumei de Stat, Svetlana Jurova, comentând această declarație, a spus că Rusia nu intenționează să atace pe nimeni. „Se pot pregăti pentru orice, nu îi vom ataca. Avem un număr destul de mare de programe comune cu Finlanda”, a spus Jurova.

În acelaşi timp, însă, Estonia acuză miercuri Rusia de faptul că desfăşoară acţiuni care pot provoca o escaladare a tensiunilor, odată cu apropierea unui summit NATO, săptămâna viitoare, inclusiv simulări de tiruri cu rachetă şi încălcări ale spaţiului eston aerian. Estonia evocă totodată ameninţări ale Rusiei, săptămâna aceasta, vizând altă ţară baltică, Lituania, după ce aceasta a impus restricţii traficului feroviar către enclava rusă Kaliningrad.

Pentru moment, nu există o ameninţare militară imediat la adresa Estoniei. Însă constatăm că Federaţia rusă îşi înăspreşte retorica şi îşi intensifică activităţile înaintea summitului (NATO) de la Madrid”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului eston al Apărării, Thomas Mell.

Citeşte şi Vladimir Putin avertizează că vine o criză globală, cu creşteri de preţuri, şomaj şi lipsa alimentelor. Rusia îşi deschide piaţa pentru India şi China

Rusia, care atacă Lituania din cauză că a implementat sancţiuni ale Uniunii Europene (UE) anunţate cu luni în urmă, care simulează atacuri cu rachetă vizând ţinte situate în ţări baltice, iar elicoptere ale Federaţiei ruse încalcă frontiere ale ţărilor baltice, totul converge în timp şi spaţiu”, denunţă el. ”Acest comportament care conduce la escaladare este o nouă confirmare a faptului că summitul NATO de la Madrid cade într-un anumit moment”, apreciază el. Thomas Mell nu oferă informaţii despre aceste simulări de tiruri şi încălcări ale spaţiului aerian.

Ministerul eston de Externe anunţă însă că l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei, în semn de protest faţă de o încălcare ”total neacceptabilă” a spaţiului aerian eston de către Rusia la 18 iunie. ”Încălcarea a avut loc în sud-estul Estoniei, în apropierea postului de control de la Koidula, unde un elicopter rusesc a intrat în spaţiul aerian eston fără autorizare”, anunţă într-un comunicat ministerul.

Citeşte şi Armata lui Zelenski a trecut iar graniţa! Ucraina atacă cu drone rafinăriile de pe teritoriul Rusiei VIDEO