Rusia suspendă acordul cu SUA privind reprelucrarea plutoniului

Duma de Stat a votat într-o proporţie covârşitoare legea de suspendare a afacerii de reprelucrare a plutoniului cu Statele Unite.

19 oct. 2016, 11:51
Rusia suspendă acordul cu SUA privind reprelucrarea plutoniului

Deputații ruși din Duma de Stat au votat cu o majoritate covârşitoare proiectul de lege ce prevede suspendarea acordului ruso-american privind reprelucrarea plutoniului extras din focoase dezafectate. Acest acord data din perioada ce a urmat războiului rece.

Proiectul de lege ce prevede reciclarea Plutoniului a fost depus în data de 3 octombrie şi a fost aprobat în Parlament cu 445 de voturi şi o singură abţinere, potrivit rt.com.

Contractul de reprocesare a Plutoniului a fost semnat între SUA şi Rusia în 2000. Iniţial s-a prevăzut ca plutoniul în exces provenit din procesul de fabricare a combustibilului nuclear să fie transferat într-un reactor.

Ulterior, Statele Unite au hotărât că procesul este prea costisitor şi că ar fi mai bine să se amestece plutoniul cu diluanţi speciali şi să se stocheze pe termen nedeterminat. Moscova nu a fost de acord, afirmând că SUA ar putea reface materialul fisionabil.