Rusia susţine că va aproba primul vaccin contra COVID-19 în mai puţin de două săptămâni. „Este un moment Sputnik”

Rusia vrea să devină prima ţară din lume care aprobă un vaccin împotriva noului coronavirus (COVID-19) în mai puţin de două săptămâni, în pofida îngrijorărilor privind siguranţa, eficienţa acestuia. Oficialii ruşi au declarat pentru CNN că, cel mai probabil, pe data de 10 august sau chiar mai devreme ar urma să fie aprobat vaccinul creat de Institutul Gamaleya din Moscova.

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 09:28
Rusia susţine că va aproba primul vaccin contra COVID-19 în mai puţin de două săptămâni. „Este un moment Sputnik”

Vaccinul contra COVID-19 urmează să fie aprobat pentru utilizare publică. Primii care vor beneficia de ser vor fi cadrele medicale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei de coroanvirus.

„Este un moment Sputnik”, a declarat Kirill Dmitriev, şeful fondului suveran pentru Sănătate al Rusiei, care finanţează cercetarea vaccinurilor, făcând referire la succesul lansării primului satelit din lume de către Uniunea Sovietică în 1957.

„Americanii au fost surprinşi când au auzit piuitul satelitului Sputnik. Va fi la fel şi în cazul acestui vaccin. Rusia va fi acolo prima”, a spus oficialul rus. 

Hackerii chinezi au încercat să le fure americanilor vaccinul împotriva coronavirusului. Departamentul de Justiţiei a prezentat dovada

Rusia nu a făcut publice datele ştiinţifice privind testarea vaccinului. CNN notează că nu a putut verifica informaţiile referitoare la siguranţa şi eficienţa vaccinului. 

Pfizer a început testarea avansată a vaccinului împotriva Covid-19. Antidotul va fi testat pe 30.000 de voluntari

Criticii susţin că au exercitat presiuni politice de la Kremlin pentru găsirea unui vaccin contra COVID-19, în aşa fel încât Rusia să fie înfăţişată ca o forţă globală în domeniul ştiinţific.

De asemenea, există temeri potrivit cărora testarea vaccinului pe oameni este incompletă. Zeci de teste clinice pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus sunt în plină desfăşurare în toată lumea, însă cei mai mulţi dintre cercetători îndeamnă la precauţie până când vaccinurile vor fi aprobate.

Coronavirusul, pe punctul de a fi învins. Vaccinul cercetătorilor de la Oxford are rezultate extraordinare

În vreme ce unele vaccinuri se află în a treia fază a testării clinice, vaccinul dezvoltat de Rusia se află a doua etapă de testare. Cercetătorii ruşi vor să finalizeze această etapă până pe 3 august şi să înceapă a treia fază a testărilor, în paralel cu vaccinarea cadrelor medicale.

Oamenii de ştiinţă din Rusia susţin că vaccinul a fost dezvoltat rapid deoarece este o variantă modificată care a fost creată pentru a combate alte boli. 

De asemenea, Institutul de cercetare în virusologie şi biotehnologie Vector a anunţat că producerea în masă a vaccinului contra noului coronavirus, pe care-l dezvoltă, va începe la sfârşitul anului 2020, notează agenţia Tass.

Monica Pop, despre vaccinul împotriva coronavirusului: Nu va apărea mai repede de 10 ani