Rusia trimite trupe în Kazahstan, a fost decretată STARE DE URGENŢĂ. Se dau lupte grele, număr mare de morţi FOTO şi VIDEO

"Apărători ai păcii” dintr-o alianţă militară condusă de Rusia au fost trimişi în Kazahstan pentru a stabiliza situaţia.

06 ian. 2022, 13:27

UPDATE:

Trei ofițeri de poliţie au fost decapitati în timpul protestelor violente din orașul Almatî din Kazahstan, potrivit presei locale. Numărul morților în rândul polițiştilor și al forțelor de securitate a ajuns la 13, transmite RT, relatează blacknews.ro.

Situația este cu atât mai gavă cu cât protestatarii au spart mai multe magazine și depozite de arme și sunt înarmați. De asemenea, președintele Kazahstanului denunța o grupare „teroristă” în aceste manifestații și a solicitat sprijin extern, iar Rusia a și trimis deja parașutiști și specialiști FSB.

UPDATE: Zeci de manifestanţi au fost ucişi de poliţie în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce încercau să cucerească clădiri administrative în Kazahstan, a anunţat poliţia din această fostă republică sovietică, în care au loc revolte haotice, relatează AFP.

Doisprezece membri aii forţelor de ordine au fost de asemenea ucişi, iar alţi 353 au fost răniţi în timpul unor revolte şi manifestaţii care zguduie ţara de mai multe zile, au anunţat joi autorităţile locale la televiziunea publică.

UPDATE Stare de urgenţă în Kazahstan. Mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat joi dimineaţa în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestau a treia zi consecutiv împotriva guvernului, relatează Reuters.

Corespondenţii agenţiei afirmă că în timp ce forţele de ordine se apropiau de mulţimea de protestatari s-au auzit focuri de armă.

Ulterior, poliţia din cel mai mare oraş al ţării a afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de Reuters, că zeci de participanţi la revoltă au fost „eliminaţi”.

„Apărători ai păcii” dintr-o alianţă militară de state fost sovietice condusă de Rusia vor fi trimişi în Kazahstan pentru a stabiliza situaţia, în urma protestelor izbucnite duminică din cauza scumpirii combustibililor, a anunţat miercuri prim-ministrul armean, potrivit CNN.

Protestele din Kazahstan s-au amplificat miercuri iar în întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă. Forţele de ordine au deschis focul asupra demonstranţilor iar preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele.

Stare de urgenţă în Kazahstan, s-a cerut ajutorul Rusiei. Manifestanţii au pus stăpânire pe aeroportul din Almatî, preşedintele anunţă morţi în rândul forţelor de ordine
Collective Security Treaty Organization (CSTO) – care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Tadjikistan – a decis să trimită „forţe de apărare a păcii” pentru o perioadă determinată „în contextul ameninţării la adresa securităţii naţionale şi a suveranităţii Republicii Kazahstan”, potrivit unui comunicat emis de prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, care prezidează alianţa.

Acţiunea vine după ce preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a cerut ajutorul alianţei având în vedere că protestele au împânzit ţara, miercuri, având loc şi în cel mai mare oraş, Almaty.

Guvernul din Kazahstan şi-a dat demisia în urma protestelor violente izbucnite din pricina scumpirii carburanţilor VIDEO
Opt poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi în revolte în diferite regiuni ale ţării, potrivit Tengrinews.kz. Site-ul a scris, citând Ministerul Afacerilor Interne, şi că 317 ofiţeri şi personal au fost răniţi.

„În oraşele Almaty, Shymkent şi Taraz, au fost făcute încercări de a ataca akimats (birourile administraţiei locale), unde ferestre şi uşi au fost rupte şi au fost provocate alte daune materiale”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului. „Pietre, beţe, gaze, piper şi cocktailuri Molotov au fost folosite de mulţime”.

Preşedintele Tokayev a spus că „teroriştii” au capturat aeroportul din Almaty, inclusiv cinci aeronave, şi că se luptă cu armata în afara oraşului.

Mai multe facilităţi de infrastructură au fost distruse, a mai spus el, acuzând protestatarii că subminează „sistemul de stat” şi susţinând că „mulţi dintre ai au fost pregătiţi militar în străinătate”.

În ţară a fost decretată stare de urgenţă, până pe 19 ianuarie, cu restricţii de mobilitate, inclusiv transport, în trei mari oraşe şi 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat în contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar.

Kazahstan este a noua cea mai întinsă ţară din lume, bogată în petrol şi a atras investiţii străine şi a păstrat o economie puternică de când a obţinut independenţa, însă metoda de guvernare, autocraţie, a stârnit uneori îngrijorări la nivel internaţional şi a făcut ca autorităţile să înăbuşe violent proteste.

Rusia menţine o relaţie apropiată cu Kazahstanul şi Moscova depinde de cosmodromul Baikonur, folosit ca bază de lansare a misiunilor sale spaţiale.