Rusia va lua amprente digitale pentru a elibera vize străinilor

Rusia va lua amprente digitale de la toţi cetăţenii străini care vor intra pe teritoriul Federaţiei Ruse începând cu 10 decembrie, în replică la o măsură similară propusă de UE în cazul cetăţenilor ruşi, care doresc să călătorească în ţările din spaţiul Schengen.

RomaniaTV.net
25 nov. 2014, 12:53
Rusia va lua amprente digitale pentru a elibera vize străinilor

Astfel, orice străin sau apatrid care solicită viză de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, chiar şi în scop de tranzit, va trebui să se supună procedurii de colectare a amprentelor digitale, potrivit unui decret al preşedintelui rus Vladimir Putin, publicat marţi pe portalul de informaţii juridice ale statului rus.

Mai mult decât atât, până în data de 5 decembrie toate ţările ar trebui să fie notificate cu privire la introducerea acestei măsuri, iar Ministerul de Interne rus şi Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) sunt responsabile cu punerea în aplicare a acestui decret.

Ministerul de Interne rus prezentase încă din luna ianuarie un proiect de decret prezidenţial pentru introducerea colectării datelor biometrice pentru intrarea în Rusia şi propunea punerea sa în aplicare cu începere de la 1 iulie 2014.

Potrivit unei note explicative la proiect, ‘colectarea de date biometrice va spori eficacitatea legii şi va preveni imigraţia ilegală şi intrarea (pe teritoriul rus) a persoanelor suspectate de terorism’.

Mai mult, ‘aplicarea decretului va permite luarea de măsuri de răspuns la colectarea de amprente digitale în cazul cetăţenilor ruşi, solicitanţi de viză, planificată de Uniunea Europeană’ din al doilea trimestru al anului 2015 pentru a putea intra pe teritoriul spaţiului Schengen