Rușii atacă dezlănțuit în Ucraina. Asalt asupra Kievului, au sunat iar sirenele de război. La Herson, a fost lovită o biserică

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 15 drone care se îndreptau spre Kiev, în noaptea de miercuri până joi, a declarat şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene, Serghei Popko, în timp ce la Herson mai mulţi civili şi pompieri au fost răniţi într-un dublu atac asupra unei biserici, relatează The Guardian.

RomaniaTV.net
03 aug. 2023, 10:39
Rușii atacă dezlănțuit în Ucraina. Asalt asupra Kievului, au sunat iar sirenele de război. La Herson, a fost lovită o biserică

Forţele din Ucraina „au detectat şi distrus 15 ţinte aeriene” în apropierea Kievului, a declarat Serghei Popko pe Telegram, adăugând că a fost vorba despre drone kamikaze de fabricaţie iraniană „Shahed”.

Zelenski: ”Moscova duce o luptă pentru o catastrofă globală!”. Atacurile rusești au afectat peste 40.000 de tone de cereale transportate pe Dunăre

„Conform informaţiilor disponibile în acest moment, în capitală nu au existat victime sau pagube”, a adăugat el. Alerta aeriană, a 820-a care a răsunat la Kiev de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, a durat trei ore, a spus Serghei Popko.

În noaptea precedentă, armata ucraineană declarase că a doborât peste zece drone pe cerul capitalei. Resturile căzute au cauzat pagube materiale minore, dar fără a face victime. În schimb, atacurile ruseşti cu drone provocaseră pagube semnificative miercuri în zori în portul Izmail, de la Dunăre, infrastructură devenită crucială pentru exporturile de cereale.

Jurnalistul Christopher Miller de la Financial Times a oferit o idee despre experienţa de a fi la Kiev în timpul unui atac cu drone. El a postat miercuri pe reţeaua X un filmuleţ cu următorul comentariu: „Puteţi auzi şi vedea ceea ce auzim şi vedem la Kiev în timpul atacurilor aeriene ale Rusiei. Sunetul ca un bâzâit este de la drona iraniană Shahed, pe care ucrainenii o numesc moped zburător sau maşina zburătoare de tuns iarba. Apărarea antiaeriană o distruge, trimiţând resturi care cad la pământ”.

Jurnalistul Christopher Miller de la Financial Times oferă o idee despre experienţa de a fi la Kiev în timpul unui atac cu drone. El a postat pe reţeaua X un filmuleţ cu următorul comentariu: „Puteţi auzi şi vedea ceea ce auzim şi vedem la Kiev în timpul atacurilor aeriene ale Rusiei. Sunetul ca un bâzâit este de la drona iraniană Shahed, pe care ucrainenii o numesc moped zburător sau maşina zburătoare de tuns iarba. Apărarea antiaeriană o distruge, trimiţând resturi care cad la pământ”.

Klaus Iohannis: „Atacurile continue ale Rusiei în apropierea României sunt inacceptabile”

Pe de altă parte, trei civili şi patru lucrători ai serviciilor de urgenţă au fost răniţi într-un atac rusesc asupra Hersonului, potrivit televiziunii publice din Ucraina. Suspilne, care îl citează pe guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, a relatat că armata rusă a tras într-o biserică din centrul oraşului Herson, iar trei persoane care călătoreau cu un troleibuz pe lângă catedrală au fost rănite şi spitalizate. În timpul stingerii incendiului izbucnit în urma bombardării bisericii, a avut loc un atac repetat şi patru pompieri care stingeau focul au fost răniţi, a informat serviciul de stat de urgenţă. Lucrătorii primesc îngrijire medicală.

Rusia afirmă că a doborât şase drone ucrainene într-o regiune din vecinătatea Moscovei

Şase drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopţii în regiunea Kaluga, de la sud-vest de Moscova, a declarat joi Ministerul rus al Apărării, relatează CNN.

„Noaptea trecută, o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot a fost dejucată deasupra teritoriului regiunii Kaluga”, a precizat ministerul într-o declaraţie pe Telegram.

Nu au fost raportate victime sau pagube, a adăugat acesta. Ucraina nu a comentat încă presupusul atac. Acesta vine după ce Rusia susţine că Ucraina a lansat marţi trei drone spre Moscova. Un consilier prezidenţial ucrainean a declarat că aceste atacuri sunt un semn că Mosciva se obişnuieşte „cu un război în toată regula”.