Rușii fug mâncând pământul de mobilizarea lui Putin. Sunt cozi kilometrice la toate vămile terestre ale Rusiei: ”Nu vreau să fiu carne de tun”

Anunţul mobilizării militare parţiale făcut de Vladimir Putin i-a speriat pe ruşi. La aproape toate vămile terestre ale Federației Ruse s-au format cozi uriașe de mașini.

22 sept. 2022, 15:23
Rușii fug mâncând pământul de mobilizarea lui Putin. Sunt cozi kilometrice la toate vămile terestre ale Rusiei: ”Nu vreau să fiu carne de tun”

Rușii fug mâncând pământul de Putin și mobilizarea lui. La o zi de la decretul țarului de la Kremlin, tot mai mulți cetățeni ruși vor să părăsească țara.

Citește și Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială în toată Rusia. Anunţul preşedintelui îndreaptă omenirea spre un mare război

În cursul nopții trecute, vameșii finlandezi au raportat un „număr excepțional” de ruși care au trecut granița în Finlanda. Astfel, aproape 5000 mii de bărbați ruși eligibili pentru încorporare au dat bir cu fugiții în Finlanda, în speranța că vor scăpa de armată și de război.

„Nu veau să fie carne de tun”, a declarat pentru The Moscow Times, sub anonimat, un bărbat din Moscova în vârstă de 30 de ani.

De când a fost anunțată mobilizarea parțială, biletele pentru zborurile directe spre destinații din Armenia, Turcia și Azerbaidja, țări pentru care cetățenii ruși nu au nevoie de viză s-au epuizat rapid.

Joi, un bilet de avion dus spre Erevan a ajuns să fie vândut cu 2.621 de dolari, în vreme ce un bilet dus către Dubai costa 2.784 de dolari.

„Fratele meu e speriat. Încercăm să-i cumpărăm ugent un bilet de avion. Sperăm să poată trece granița fără probleme”, a declarat pentru Moscow Times o femeie al cărei frate tocmai a terminat stagiul militar.

În prezent, legile rusești restricționează libera circulație doar în cazul decretării mobilizării generale. Kremlinul nu a luat vreo decizie referitoare la închiderea granițelor până acum.

4.800 de ruși au trecut granița în Finlanda, în ultimele 24 de ore, față de săptămâna trecută, când numărul era de 3.100 de cetățeni ruși.

Și la granițele Rusiei cu Georgia, Mongolia sau Kazahstan, s-au înregistrat cozi uriașe de mașini și aglomerație în vămi.

Cei care au ales totuși, să nu părăsească Rusia, au atacat centre de recrutare ale armatei ruse cu cocktailuri Molotov.

În cursul nopții de miercuri spre joi, un birou de recrutare al armatei ruse din Nijnîi Novorod (la 440 kilometri est de Moscova) a fost atacat cu un cocktail Molotov.

Potrivit autorităților, atacul a provocat „daune minore” la un cabinet stomatologic aflat în clădirea în care se afla și centrul de recrutare. Un al centru de recrutare din Sankt Petersburg a fost de asemenea incendiat.

Citește și Rusia freamătă după mobilizarea anunțată de Putin. Mişcarea de opoziţie ”Vesna“ cheamă lumea la proteste