S-a confirmat: Statul Islamic a folosit RACHETE CHIMICE în atacul asupra militarilor din Irak

O rachetă lansată de militanţi ai grupării jihadiste Stat Islamic asupra trupelor americane din Irak s-a dovedit că a fost o rachetă chimică care conţinea gaz muştar, au confirmat surse militare americane citate de bbc.com.

23 sept. 2016, 08:05
S-a confirmat: Statul Islamic a folosit RACHETE CHIMICE în atacul asupra militarilor din Irak

În atacul jihadist de la baza aeriană Qayyarah aflată în apropiere de fieful islamiştilor din Mosul niciun militar american nu a fost rănit. O înaltă oficialitate militară americană, Generalul de Marină Joseph Dunford, a declarat că posibilităţile islamiştilor de a confecţiona arme chimice este încă rudimentar, dar poate reprezenta un pericol, putându-se dezvolta cu timpul.

Statul Islamic a fost bănuit încă de la începutul conflictelor armate că fabrică şi foloseşte arme chimice în Irak şi Siria, în teritoriile controlate de SI.

Citeşte şi Gruparea jihadistă Stat Islamic, bănuită că se află la originea atacurilor cu gaz muştar asupra trupelor americane

Generalul Dunford a declarat în Senatul american, joi, că racheta lansată de jihadişti „conţinea un agent cu sulf şi gaz muştar”. În cantităţi mari, armele cu agent muştar pot răni grav şi chiar ucide, afectând pielea, ochii şi căile respiratorii.

Mosulul, care este cel de-al doilea mare oraş s-a aflat sub controlul Statului Islamic în ultimii doi ani. Se aşteaptă ca ofensiva pentru recuperarea oraşului de la jihadişti să înceapă curând, chiar în săptămânile următoare. Trupele americane oferă asistenţă forţelor locale pe care le pregăteşte pentru ofensivă