S-A DECIS! Cimpanzeii nu sunt persoane

O curte de apel din New York a decis că cimpanzeii nu pot beneficia de aceleași drepturi ca ființele umane. Astfel s-a respins acțiunea introdusă de apărătorii primatelor, care doreau ca şi cimpanzeii să poată trăi dreptul în libertate.

RomaniaTV.net
05 dec. 2014, 13:53
S-A DECIS! Cimpanzeii nu sunt persoane

Asociația „Nonhuman Rights Project” a cerut ca patru cimpanzei, aflați în prezent în captivitate, în statul New York, să poată fi trimiși într-un parc special pentru a trăi în libertate până la sfârșitul zilelor lor.

Cadre din asociaţie au explicat în octombrie în fața Curții de Apel că cimpanzeii au aceleași caracteristici ca ființele umane și, din acest motiv, trebuie să fie recunoscuți ca persoane legale și să beneficieze de aceleași drepturi fundamentale, scrie Agerpres.

Judecătorii, însă au refuzat să extindă definiția legală a asociaţiei.

„Un cimpanzeu nu este o persoană care să poată beneficia de drepturi și protecția garantate de habeas corpus. Contrar ființelor umane, cimpanzeii nu au nicio datorie, nu sunt supuși niciunei responsabilități sociale și, din punct de vedere legal, nu pot fi considerați vinovați de actele lor”, au scris judecătorii în decizia lor.