S-a descoperit de ce apar cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca. Explicaţiile oamenilor de ştiinţă

Oamenii de ştiinţă au descoperit care este cauza apariţiei cheagurilor de sânge după vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Potrivit specialiştilor, fenomenul este similar cu unul care apara rar, după folosirea unui medicament numit heparină.

31 mart. 2021, 14:45
S-a descoperit de ce apar cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca. Explicaţiile oamenilor de ştiinţă

S-a descoperit de ce apar cheaguri de sânge după vaccinul cu AstraZeneca. Oamenii de ştiinţă spun că fenomenul este identic cu unul care apare rar, după folosirea unui medicament numit heparină.

S-a descoperit de ce apar cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca

Oamenii de ştiinţă cred că fenomenul este similar cu unul care apare rar, după folosirea heparinei, numit trombocitopenie indusă de heparină (HIT). În HIT, medicamentul provoacă sistemul imunitar să producă anticorpi care activează trombocitele şi care determină coagularea sângelui, relatează AlephNews. 

Potrivit specialiştilor, mai sunt şi alte medicamente în afară de heparină care pot provoca tulburări de coagulare asemănătoare, iar cercetătorii cred că, în cazuri rare, vaccinul AstraZeneca poate fi un alt astfel de factor declanșator.

Patru persoane sănătoase care au primit vaccinul AstraZeneca și au dezvoltat cheaguri de sânge au avut același tip de anticorpi care activează trombocitele și inițiază coagularea în HIT, au raportat luni cercetatorii într-o lucrare postată pe Research Square.

De asemenea, 20 de persoane care au primit vaccinul şi nu au dezvoltat cheaguri, nu aveau acești anticorpi. Un comentariu editorial publicat împreună cu studiul a menționat că trombocitopenia indusă de medicamente este tratabilă dacă este identificată prompt.

Milioane de oameni au primit vaccinul fără probleme, iar autoritățile de reglementare europene și Organizația Mondială a Sănătății spun că beneficiile serului AstraZeneca depășesc riscurile sale.

Citeşte şi Vaccinul AstraZeneca îşi schimbă denumirea. Se va vinde ca Vaxzevria

Valeriu Gheorghiţă anunţă că vaccinul AstraZeneca este de departe cel cu reacţii adverse mai numeroase

Valeriu Gheorghiţă a oferit date pentru fiecare vaccin în parte şi câte efecte adverse a provocat fiecare, iar AstraZeneca are o rată de aproape 7 ori mai mare decât Pfizer şi de aproape 4 ori mai mare decât Moderna.

Pe tipuri de vaccin, rata apariției reacțiilor adverse este:

Pfizer: 2 cazuri/1.000 doze
Moderna – 3,6 cazuri/1.000 doze
AstraZeneca – 13,2 cazuri/1.000 doze

Citeşte şi Risc de tromboză rară după vaccinarea cu AstraZeneca anunţă Agenţia franceză a medicamentului

Săptămâna trecută au fost raportate peste 1.000 de reacții adverse:

Vârsta medie – 38 de ani

Peste 61% persoane de sex feminin

82% – durere, tumefactie, eruptie la locul administrarii vaccinului, febra, frison
44% – dureri muscalare
18% – reactii digestive