S-a desluşit misterul vaccinurilor ambalate în cutii de pizza. Absolut toate dozele care ies pe poarta Institutului Cantacuzino sunt ambalate identic

Vaccinurile împotriva COVID care au ajuns, marți, la Spitalul Județean din Slobozia, într-un ambalaj pizza au provenit direct de la Institutul Cantacuzino, unde acestea sunt depozitate. Se pare că nu este, însă, vorba despre un caz izolat şi că absolut toate vaccinurile care ies pe poarta Institutului sunt ambalate în cutii de pizza.

06 ian. 2021, 14:14
S-a desluşit misterul vaccinurilor ambalate în cutii de pizza. Absolut toate dozele care ies pe poarta Institutului Cantacuzino sunt ambalate identic
Vaccinuri ambalate în cutii de pizza

Vaccinuri ambalate în cutii de pizza. Ambalajul de pizza, care, la rândul său, a fost introdus în alte două cutii frigorifice, a fost folosit pentru o protecție fizică suplimentară a flacoanelor, au declarat surse din cadrul Institutului pentru Europa FM.

Potrivit sursei citate, s-a apelat la cutii de pizza pentru că acestea au fost singurele ambalaje pe care le-au găsit angajaţii Institutului în perioada dintre Revelion şi Anul Nou, atunci când au început să vină în România primele doze de vaccin anti-COVID.

Vaccinuri ambalate în cutii de pizza. De ce s-a apelat la un astfel de ambalaj

Se pare, însă, că nu este vorba despre un caz izolat. Europa FM a aflat de la surse din cadrul Institutului Cantacuzino că nu doar marți au fost livrate vaccinurile în astfel de cutii, ci acesta este ambalajul standard al tuturor vaccinurilor care ies pe poarta Institutului. Doar că, până acum, acestea au fost acoperite cu autocolant. Cutia de pizza ajunsă la Slobozia le-a scăpat, însă, celor care s-au ocupat cu colantarea acestor ambalaje.

Citeste si Noua tulpină de COVID, pericol pentru copii. Medic: „Toate persoanele trebuie să fie vaccinate”

Ambalarea vaccinurilor în cutii de carton a fost necesară întrucât de la Pfizer vaccinurile au venit ambalate în cutii de câte 195 de doze, însă spitalele sau DSP-urile locale au cerut mai puține doze. Prin urmare, angajaţii Insitutului Cantacuzino au trebuit să împartă dozele în alte ambalaje primare, apoi să pună dozele într-un ambalaj care să protejeze sticla de gheața carbonică din următoarea cutie.

Vaccinurile ambalate în cutii de pizza au ajuns în condiţii optime

Managerul spitalului din Slobozia, Liviu Patrichi, a explicat, la Europa FM, că vaccinurile ajunse în unitatea medicală pe care o conduce aveau temperatura corectă.

Citeste si Dr. Alina Tănase: „Activităţile internaţionale vor fi condiţionate de adeverinţa de vaccin”

Vaccinul nu trebuie să intre în contact direct cu acele pachete de congelare, pentru că au o temperatură mult mai scăzută decât temperatura la care trebuie păstrat vaccinul. Și ar însemna o eventuală deteriorare. Pentru a proteja acest vaccin într-o altă cutie sau un alt strat termorezistent, care să nu permită un transfer termic. Din puntul meu de vedere, o cutie de carton e o soluție vilabilă. Vaccinul a ajuns în condiții optime, fără nici un fel de risc. E doar o problemă de imagine” –  a explicat managerul spitalului din Slobozia.