S-a dovedit că există legătură între vaccinul AstraZeneca şi tromboze. Un oficial de la Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut anunţul bombă

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei "legături" între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero.

06 apr. 2021, 13:34
S-a dovedit că există legătură între vaccinul AstraZeneca şi tromboze. Un oficial de la Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut anunţul bombă

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură între vaccin şi tromboze. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, în interviul preluat de Huffington Post.

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom asociat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr mai mare de cazuri de tromboză cerebrală la tineri”, a mai spus acesta.

Imunizarea cu vaccinul AstraZeneca a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată în Olanda, până pe data de 15 aprilie în Norvegia şi Danemarca, iar Germania şi Franţa au impus limite de vârstă în administrarea sa, fiind interzis celor cu 60 şi, respectiv, 55 de ani.

Citeşte şi O asistentă de 38 de ani a murit în urma unei tromboze, la 14 zile după vaccinarea cu prima doză de AstraZeneca-Oxford

În urmă cu câteva tile, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) din Franța a confirmat existența unui risc „rar” de tromboză „atipică” corelată cu vaccinul AstraZeneca. Profesorul Montastruc de la Spitalul Universitar din Toulouse sugerează faptul că „nouă cazuri de tromboză atipică datoriă localizării lor (în principal tromboflebită cerebrală, dar și digestivă), care pot fi asociate cu trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite în sânge) sau sângerări tulburări au fost raportate în perioada 12-18 martie”.

Legătura cronologică și clinică dintre tromboflebita cerebrală și injectarea vaccinului AstraZeneca a fost stabilită în aceste cazuri specifice, deoarece orice altă cauză a fost exclusă”, a spus profesorul de farmacologie clinică.

Citeşte şi Reacții adverse insuportabile după vaccinul AstraZeneca. O femeie se confruntă și după două săptămâni cu ele