Reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Valeriu Gheorghiţă spune când ar trebui să ne îngrijorăm

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare în România, a explicat când ar trebui să ne îngrijoreze reacţiile adverse ale vaccinului anti-covid.

07 mart. 2021, 22:11
Reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Valeriu Gheorghiţă spune când ar trebui să ne îngrijorăm
Reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Valeriu Gheorghiţă spune când ar trebui să ne îngrijorăm

Reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Valeriu Gheorghiță a explicat că este normal să apară reacţii adverse în urma administrării vaccinului anti-covid, precizând că „este firesc să se vorbească despre reacții adverse pentru că, dacă ne uităm la motivele pentru care oamenii ezită sau amână decizia de vaccinare este tocmai această teamă de reacții adverse.”

Reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Valeriu Gheorghiţă: Nu este obligatoriu ca o persoană vaccinată să dezvolte reacţii adverse

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă anunţă eliminarea limitei de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă a explicat că reacţiile adverse apărute în urma vaccinului anti-covid sunt „niște evenimente anticipate la o anumită categorie de persoane.”

„Nu este obligatoriu ca o persoană care este vaccinată, indiferent de tipul de vaccin, să dezvolte reacțiile adverse. Majoritatea, sunt reacții adverse locale, generate de reactogenitatea vaccinului. Practic, apare durerea, disconfortul local, umflătură în anumite cazuri sau chiar roșeață.

Sunt persoane care dezvoltă febră, dureri musculare, dureri de cap, uneori disconfort abdominal… Aceste manifestări sunt pasagere, nu sunt de o intensitate care să impună un anumit tip de tratament sau o atitudine medicală particulară.

Se pot utiliza medicamente anti-termice obișnuite sau anti-inflamatoare și evoluția este cât se poate de bună: în câteva ore, rareori durează o zi sau două. Depinde de fiecare pacient, de modalitatea în care reacționează organismul.”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Antena3.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, despre numărul mai mare de reacţii adverse al celor care s-au vaccinat cu AstraZeneca: „Nu sunt mai severe, sunt doar mai frecvente”

Medicul a explicat în ce situaţii ar trebui să ne îngrijoreze reacţiile adverse.

„Atunci când aceste manifestări clinice apar la cel puțin patru-cinci zile de la prima doză sau de la momentul la care efectuăm vaccinul și nu pentru că ar fi o reacție adversă atipică, ci pentru că ar putea fi, de fapt, semne ale infecției cu SARS-CoV-2. Înseamnă că trebuie să ne testăm, să nu confundăm o așa-zisă reacție adversă la vaccin cu debutul clinic al bolii.

În general, majoritatea reacțiilor adverse apar în prima zi de la vaccinare.”, a precizat coordonatorul Campaniei de Vaccinare.

Duminică au fost vaccinați peste 45.000 de români și au fost înregistrate 71 de reacții adverse, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).