Valeriu Gheorghiţă anunţă eliminarea limitei de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare în România, a anunţat că luni ar putea fi eliminată limita de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca.

07 mart. 2021, 21:11
Valeriu Gheorghiţă anunţă eliminarea limitei de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca
Valeriu Gheorghiţă anunţă eliminarea limitei de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Valeriu Gheorgiţă a anunţat duminică seară că limita de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca ar putea fi eliminată. În aceste condiţii şi cei care au peste 55 de ani s-ar putea vaccina cu serul produs de AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiţă: Chiar de mâine s-ar putea ridica această restricție

„Chiar de mâine s-ar putea ridica această restricție și s-ar putea face programări. Această decizie se va lua în baza datelor științifice.

Nu aș vrea să se lase înțeles faptul că ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puțin trei recomandări importante.

Este vorba de recomandarea OMS, date din studiile științifice care sunt în derulare și în curs de publicare și, de asemenea, avem experiența din Marea Britanie pe câteva milioane de pacienți care au arătat eficiența vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani”, a explicat coordonatorul Campaniei de Vaccinare la Antena 3.

Reamintim că vaccinul AstraZeneca se administrează în România din data de 15 februarie 2021.

Citeşte şi VACCINARE România. Alte 224.640 doze de Pfizer vin luni în ţară. Ce spune premierul Cîţu de etapa a treia

Medicul militar a anunţat că cel mai probabil centrele mobile care vor vaccina în mediul rural vor funcționa începând cu luna aprilie.

Întrebat dacă este posibilă înființarea centrelor mobile în piețe, medicul a răspuns că „vor fi disponibile astfel de abordări. Strategia noastră nu este fixă, urmează să mergem cu centre mobile în mediul rural”.

Medicul a mai precizat că cel mai probabil vaccinul Johnson va primi zilele următoare autorizare, iar calendarul de livrare ar trebui aplicat din aprilie.

Acest vaccin va fi administrat într-o singură doză.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, despre numărul mai mare de reacţii adverse al celor care s-au vaccinat cu AstraZeneca: „Nu sunt mai severe, sunt doar mai frecvente”

„Pentru anumite campanii – la sate de exemplu – este mult mai ușor de gestionat. La un moment dat și în România se va întâmpla același lucru, să mergem noi să întâmpinăm fiecare persoană. Chiar mă gândeam zilele trecute, la piață, ce bine ar fi să fie un centru mobil la intrarea în piață”, a mai precizat coordonatorul Campaniei de Vaccinare în România.

Duminică au fost vaccinați peste 45.000 de români și au fost înregistrate 71 de reacții adverse, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).