S-a schimbat legea! Amendă până la 6.000 de lei pentru românii care stau la bloc şi încalcă această regulă

Orele de odihnă, respectiv orele de liniște, sunt prevăzute în Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare.

18 feb. 2023, 20:36
S-a schimbat legea! Amendă până la 6.000 de lei pentru românii care stau la bloc şi încalcă această regulă
Orele de linişte la bloc în 2023. S-a schimbat legea! Amenzi de mii de lei pentru cei care nu le respectă!

Orele de linişte la bloc în 2023. Foarte mulţi dintre noi avem tendinţa să asimilăm regula orelor de linişte la bloc cu vremuri de mult apuse însă trebuie să ştiţi că există o lege care spune că cei care nu le respectă riscă amenzi de mii de lei. Conform legii, orele în care trebuie să respectăm liniştea la bloc sunt 22:00 – 08:00 şi 13:00 – 14:00. Totuşi,  programul poate suferi modificări în urma unei eventuale decizii a adunării generale a asociaţiei de proprietari, existând cazuri unde se mizează pe ideea ca programul de linişte din timpul zilei să fie cuprins între orele 13:00 şi 16:00.

Amenzile pentru cei care fac gălăgie pot ajunge la 6.000 de lei

Persoanele care fac gălăgie se pot alege cu amenzi, care pot ajunge la 1.500 de lei. În plus, cei care vor tulbura în mod repetat liniștea publică și își vor deranja vecinii cu zgomote puternice în orele de liniște și cu muzică la volum mare vor fi amendaţi sau li se va impune să presteze ore de muncă în folosul comunității, conform Legii nr. 192/2019, care a fost publicată în Monitorul Oficial în octombrie 2019 și care se aplică din 26 ianuarie 2020.

Potrivit legii, gălăgia și zgomotele puternice nu sunt permise în comunitățile în care există clădiri de locuințe, indiferent de oră. „Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise” – arată aceeași lege.

Cei care nu respectă această regulă, chiar și în afara orelor de liniște, pot primi amenzi usturătoare, între 200 și 1.000 de lei. În cazurile în care sunt folosite aparate zgomotoase sau instrumente muzicale de intensitate mare, în timpul orelor de liniște, sancțiunea este cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Petrecerile private, utilizarea aparaturii muzicale la intensitate mare de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe, se sancționează cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei. Amenda ajunge până la 6.000 de lei dacă perturbarea liniștii se repetă în mai puțin de 24 de ore. Vinovații pot primi și muncă în folosul comunității.

Citeşte şi: Românii care locuiesc la bloc nu vor mai putea deține animale de companie. Lovitură dură pentru proprietarii de câini și pisici

Autorităţile susţin că cel mai bine ar fi ca, în cazul în care o persoană nu respectă programul orelor de linişte la bloc, să solicitaţi intervenţia poliţiştilor. În mod normal aceştia ar trebui să intervină cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot şi să aplice sancţiuni. Pentru a detecta zgomotele exact, polițiștii vor fi dotați cu aparate speciale cu care pot măsura nivelul de zgomot.

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 şi 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, prevede legea. Amenda pentru nerespectarea orelor de liniște în intervalele precizate pleacă de la 500 de lei și poate ajunge până la 1.500 de lei, în funcție de gravitatea situației și antecedente. Cei care își deranjează de mai multe ori vecinii în decurs de 24 de ore, cei vinovați pot fi sancționați acum cu amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, dar și cu muncă în folosul comunității (70-120 de ore).

Citeşte şi: Regula de la bloc pe care o ignoră aproape toate asociațiile de proprietari. Amenzile pot ajunge la 10.000 de lei!

Legea se aplică atât în cazul persoanelor fizice, cetățeni care merg în vizită într-o anumită zonă sau locatarii unui bloc, cât și peroanelor juridice. Aici sunt vizate în special firmele care au sediul într-o clădire rezidențială. Amenzile sunt aceleași în ambele situații.

Poliţia Română precizează că Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.