S-a stabilit cauza OFICIALĂ a exploziei din Călăraşi. Vezi cine a fost VINOVAT. Anchetatorii au o ipoteză ŞOC

Reprezentanţii Distrigaz Sud Rețele spun că, în urma primelor cercetări, s-a stabilit că explozia de la Călăraşi s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagraţia. Compania precizează că angajaţii săi au efectuat verificări în blocul respectiv în urma sesizărilor primite, dar că acestea s-au făcut doar pe casa scării, nu şi în apartamente. Anchetatorii au o ipoteză şocantă: explozia să fi fost provocată INTENŢIONAT.

RomaniaTV.net
26 dec. 2013, 13:17
S-a stabilit cauza OFICIALĂ a exploziei din Călăraşi. Vezi cine a fost VINOVAT. Anchetatorii au o ipoteză ŞOC

UPDATE: Anchetatorii au o ipoteză şoc în cazul exploziei de la Călăraşi: explozia ar fi putut fi provocată intenţionat, întrucât în apartamentul în care ar fi avut loc deflagraţia a fost găsit un furtun tăiat între aragaz şi conducta de alimentare cu gaz.

Aceasta este, însă, dar una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori, existând posibilitatea să fi fost vorba despre o scurgere de gaze sau despre o defecţiune.

Echipele Distrigaz Sud Rețele au fost sesizate cu privire la existența de miros de gaze pe casa scării din blocul în care s-a produs explozia, fapt pentru care angajaţi ai companiei s-au deplasat imediat la fața locului pentru a face măsurători, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

În urma investigațiilor tehnice nu au fost depistate scurgeri de gaze pe casa scării și nici pe branșamentul blocului sau pe rețeaua de distribuție din zonă înainte de producerea exploziei, potrivit sursei citate.

De asemenea, reprezentanţii societăţii de gaz spun că, în urma primelor cercetări, „s-a constatat că explozia s-a produs ca urmare a acumulării de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului numărul doi”.

Societatea reaminteşte că exploatarea și întreținerea instalației de utilizare de gaze naturale revine clienților.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general Ion Burlui, va merge, joi, la Călăraşi pentru a analiza, împreună cu autorităţile locale, reprezentanţi ai Distrigaz şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cazul exploziei de miercuri seară, susţin oficiali din IGSU.

Locatarii blocului din Călăraşi afectat de explozie şi angajaţi ai cafenelei de la parterul clădirii susţin că, miercuri, înainte de producerea deflagraţiei, doi lucrători ai Distrigaz au venit la faţa locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenţia.

Mărturii ULUITOARE, după explozia de la Călăraşi – VIDEO

O persoană a murit, iar alte șase au fost rănite, miercuri seară, în urma unei explozii produse într-un bloc de locuințe din centrul municipiului Călărași, opt apartamente fiind afectate de deflagrație, care nu a fost urmată de incendiu.

Patru echipaje de intervenție ale ISU Călărași și mai multe autospeciale medicale au intervenit la fața locului, iar clădirea a fost evacuată.

Pe scara blocului unde a avut loc explozia erau opt apartamente, iar deflagraţia s-a produs într-o locuinţă de la primul etaj. La parterul imobilului, care are patru etaje, sunt mai multe spaţii comerciale, respectiv o cafenea şi birouri.

În urma exploziei, o femeie de 46 de ani a murit, iar alte șase persoane au fost rănite, fiind transportate la Spitalul Județean Călărași.

Ulterior, una dintre persoanele rănite în explozia din Călărași, aflată în stare gravă, a fost adusă cu o mașină de terapie intensivă cu echipaj SMURD la la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Capitală, unde i s-a făcut o tomografie, apoi a fost transferată la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Capitală. În prezent, aceasta este internată la secţia de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului. Persoana aflată în stare gravă este proprietara apartamentului în care s-a produs deflagraţia.

Celelalte cinci persoane rănite în explozie au fost externate din Spitalul Județean Călărași.

O mare parte dintre locatarii blocului afectat de explozia din Călăraşi şi-au petrecut noaptea la rude sau la prieteni, deşi autorităţile locale le-au pus la dispoziţie un spaţiu de cazare provizoriu.

Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Drăgulin, a declarat, joi, că o comisie formată din specialişti din mai multe domenii vor stabili dacă structura de rezistenţă a blocului în care s-a produs explozia a fost afectată, apoi se va concluziona dacă pot fi făcute reparaţii în imobil.

Drăgulin a precizat că Primăria Călăraşi va asigura tot ce este necesar, în funcţie de competenţele instituţiei.

Primarul a mai spus că un singur locatar din blocul afectat de explozie a fost cazat la căminul de elevi pus la dispoziţie de autorităţi, ceilalţi alegând să meargă la rude sau la prieteni.

El a adăugat că a aflat de la locatari că aceştia ar fi făcut sesizări la numărul de urgenţă 112 în legătură cu posibile scurgeri de gaze.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi au deschis, joi, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere, în cazul exploziei produse într-un bloc din Călăraşi, în acest caz fiind audiate deja mai multe persoane.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Călăraşi, Ramona Tudor, a declarat că audierile în cazul exploziei au început miercuri seară şi vor continua şi joi.

Ea a precizat că vor fi audiate toate persoanele care se aflau în cafeneaua de la parterul imobilului în momentul deflagraţiei, proprietarii apartamentelor afectate, dar şi reprezentanţi ai societăţilor de distribuţie a gazelor şi a energiei electrice.