S-a stabilit data la care va fi eutanasiat românul care şi-a împuşcat doi colegi şi trei poliţişti în Spania

Românul Marin Eugen Sabău, în vârstă de 46 de ani, va fi eutanasiat marți, 23 august, după ce a fost rănit grav într-un atac în care el a împușcat trei polițiști și doi colegi, în localitatea spaniolă Tarragona.

15 aug. 2022, 15:58
S-a stabilit data la care va fi eutanasiat românul care şi-a împuşcat doi colegi şi trei poliţişti în Spania

Curtea Constituțională a refuzat să admită recursul formulat de rudele victimelor sale împotriva rezoluției Tribunalului din Tarragona, care pe 4 august a admis cererea românului de a fi eutanasiat.

Astfel, s-a decis și data la care va avea loc eutanasierea românului, respectiv data de 23 august.

Potrivit ABC Spania, magistrații consideră că nu există nicio încălcare a drepturilor fundamentale și nicio semnificație constituțională pentru a opri procesul.

După atacul din decembrie 2021 asupra sediului Securitas din Tarragona, Sabau s-a baricadat într-o fermă unde, înarmat cu diverse arme și o vestă antiglonț, a ignorat avertismentele negociatorilor de a se preda. Atunci, grupul de elită al poliției catalane l-a neutralizat. Din cauza împușcăturilor, trăgătorul a suferit de tetraplegie ireversibilă, i-a fost amputat și un picior și este total dependent.

După ce a fost internat la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona, el a continuat să ispășească detenția preventivă la Spitalul Penitenciar Tarrasa, unde medicii au spus că acuzatul poate cere eutanasierea, considerând că îndeplinește condițiile de „suferință gravă, cronică și invalidantă”.

Citeşte şi: Un bărbat din Bolivia s-a îmbătat şi a fost îngropat de viu. Tânărul credea că este în patul său, până a vrut să meargă la baie VIDEO

Apărarea agenților răniți, din partea sindicatului USPAC, a contestat autorizația, invocând o încălcare a dreptului la o protecție judiciară efectivă, dar Tribunalul de Instrucție 5 din Tarragona a exclus oprirea procesului. Având în vedere acest refuz, avocatul José Antonio Bitos a depus un alt recurs la Tribunalul Provincial, care a ratificat decizia, considerând că un solicitant de eutanasie, anchetat într-un caz penal, „nu are nevoie de autorizație judiciară” pentru a muri.

Potrivit Curții, în acest caz „dreptul la demnitate și integritate fizică și morală al persoanei cercetate trebuie să prevaleze asupra dreptului la ocrotire judiciară efectivă a reclamanților”. În consecință, eutanasierea lui românului Marin Eugen Sabău este un „drept fundamental în ceea ce privește integritatea fizică și morală, demnitatea umană, valoarea superioară a libertății și a libertății ideologice și a conștiinței”.

Citeşte şi: Doi morţi după explozia unei mine de război pe o plajă din Odesa – VIDEO