S-a stabilit de când vor primi bucureştenii căldură în calorifere. Anunţ de ultima oră de la Elcen şi Termoenergetica

Termoenergetica București anunță că, de marţi noaptea, va începe probele la cald în scopul furnizării agentului termic pentru încălzire. Concomitent cu acest demers, CET-urile ELCEN sunt pregătite pentru a funcționa în condiții corespunzătoare în sezonul rece care urmează, a transmis conducerea ELCEN.

18 oct. 2022, 10:59
S-a stabilit de când vor primi bucureştenii căldură în calorifere. Anunţ de ultima oră de la Elcen şi Termoenergetica

Bucureştenii vor avea căldură în case de marţi noaptea. Temperaturile au scăzut semnificativ în Capitală. Marţi dimineaţă, la staţia Băneasa se înregistrau zero grade Celsius, iar meteorologii anunţă că în zilele următoare vremea va continua să fie rece.

Conform legislaţiei în vigoare, se începe furnizarea agentului termic în apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire dacă se înregistrează temperatura de 10 grade Celsius sau mai puțin, timp de trei zile consecutive.

Astfel, că în această dimineaţă Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti a anunţă că, în cursul nopții de marți spre miercuri, respectiv 18 spre 19 octombrie 2022, încep probele la cald pentru consumatorii de tip urban din Capitală, având în vedere îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege.

Furnizarea agentului termic se va face treptat, iar conducerea Termoenergetica nu exclude să apară avarii.

„Acţiunea se derulează progresiv, având în vedere dimensiunile sistemului de termoficare şi starea de degradare a conductelor, cauzată de lipsa investițiilor din ultimii 30 de ani.

Este important de reținut că având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, care prevede temperaturi crescute în timpul zilei, furnizarea căldurii va fi făcută mai ales în cursul nopții.

Probele la cald prin care se realizează echilibrul hidraulic al întregului sistem de termoficare se vor desfăşura astfel încât, pe măsură ce temperatura exterioară scade, toţi consumatorii să beneficieze în condiţii normale de furnizarea agentului termic pentru încălzire”, a transmis Termoenergetica.

Citeşte şi: Bucureştenii vor avea căldură în case de marţi, dar directorul Termoenergetica avertizează că este posibil să apară avarii: „Sistemul e sensibil”

„Activitățile de întreținere și reparații la nivelul surselor de producere a agentului termic s-au desfășurat conform graficului anual de mentenanță stabilit de comun acord cu Termoenergetica încă de la începutul anului.

CET-urile ELCEN aflate în prezent în funcțiune – CET București Sud și CET Grozăvești – acoperă întregul necesar solicitat de Termoenergetica pentru alimentarea cu apă caldă a consumatorilor din capitală.

Toate cele 4 CET-uri ale ELCEN vor fi în funcțiune la momentul la care va fi nevoie de acestea pentru a satisface necesarul de energie termică atât pentru apă caldă, cât și pentru încălzire la nivelul orașului București”, a transmis ELCEN.

„CET București Vest, cea mai nouă centrală a ELCEN, are, de asemenea, disponibilitate de livrare a energiei termice. Un cazan de apă fierbinte este disponibil și pregătit pentru funcționare la cerere. Orice alte lucrări aflate în prezent în desfășurare la CET București Vest au drept scop asigurarea funcționării eficiente a echipamentelor tehnice și a infrastructurii energetice și nu afectează sarcina termică necesară pentru alimentarea cu agent termic a consumatorilor din București”, a mai anunţat Elcen.

Termoenergetica a început deja furnizarea căldurii la cerere spitalelor, şcolilor, grădiniţelor, căminelor de bătrâni, precum şi tuturor celorlalte instituţii care au solicitat acest lucru.

Asociaţiile de proprietari care doresc amânarea furnizării agentului termic pentru încălzire pot solicita în scris acest lucru, prin reprezentanţii legali, la registratura instituției din strada Cavafii Vechi nr. 15, la secţiile de termoficare de sector, sau prin e-mail la adresa [email protected].

 

Cât va costa întreţinerea la bloc în Bucureşti la iarnă. Preţuri mari pentru căldură

Costurile pentru întreţinere la bloc Bucureşti în iarna 2022-2023 vor fi mult mai mari faţă de anul trecut. Bucureştenii racordați la sistemul centralizat vor plăti 330 de lei, fără TVA, pe gigacalorie. Sezonul rece care urmează este primul în care bucureștenii vor plăti prețul majorat al energiei termice, potrivit Economica.net.

Jurnaliştii de la Economica.net au calculat costurile pentru luna ianuarie, în teorie cea mai friguroasă din an.

Un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.

Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.

Citeşte şi: Incredibil! Casa Poporului consumă energie electrică cât un orășel. Facturile lunare la curent sunt uriașe

Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.