S-a terminat șmecheria! Samsarii de mașini riscă ani buni de închisoare, dacă vor umbla la kilometrajul mașinilor

Șmecheria folosită de samsarii de mașini, prin care dădeau kilometrajul înapoi, a ajuns la punctul final. Legea care pune capăt acestei metode folosite de atâția ani prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

30 mai 2023, 15:33
S-a terminat șmecheria! Samsarii de mașini riscă ani buni de închisoare, dacă vor umbla la kilometrajul mașinilor

De zeci de ani, samsarii de mașini au folosit metoda prin care dadeau kilometrajul înapoi, pentru a obține sume frumoase de la români în urma vânzării unor mașini uzate. Înșelătoria nu mai poate continua, existând acum cadrul legal pentru combaterea acestui mod de operare.

Legea 143 din 2023 reglementează în mod clar tocmai aceste aspecte

Citește și  Câți bani câștigă la finalul lunii profesorii de la școli private. Salariile sunt cât se poate de atractive

Trei sunt articolele care vizează exact această problemă, astfel încât să nu mai existe suspiciunea cumpărării unei mașini care are kjilometrajul dat înapoi.

(1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.

(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.

Citește și  Baronii sindicali sunt zilele acestea vedete pe banii profesorilor

În conformitate cu prevederile acestei legi, va fi pedespsită cu închisoarea orice faptă de acest gen.

“Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, se arată în textul legii.