S-a vândut CET Arad SA. Cine este firma care profită

AOT s-a înscris la licitația publică pentru cumpărarea CET Arad SA, din informațiile pe care le deținem prețul de pornire fiind de 30 milioane de euro. Peter Braun, monitor al AOT Energy Switzerland AG, a mai fost în falimentul centralei termice de la Bacău, dar și în cazul privatizării Alro Slatina

20 mart. 2023, 18:32
S-a vândut CET Arad SA. Cine este firma care profită

AOT Energy pare că devine firma care pune stăpânire pe sistemul de termoficare a municipiului Arad. Pe surse, aflăm că la începutul săptămânii trecute, firma de origine elvețiană a cumpărat CET Arad SA, centrala mare din afara orașului, aflată în insolvență, iar din cauza deciziei votate în adunarea creditorilor de luna trecută, ar avea cale liberă să „redirecționeze” în propriul cont și datoriile de peste 20 milioane de lei pe care centrala mică, CET Hidrocarburi, le are față de CET-ul mare.

Creditorii CET Arad SA s-au reunit într-o ședință, în 20 februarie, la sediul din Timișoara a Eurosmart – administratorul judiciar al CET Arad SA, unde au avut de stabilit ce se va întâmpla cu dreptul de creanță a CET Arad SA asupra datoriilor pe care le are CET Hidrocarburi SA (centrala mică, din oraș). „Soldul datoriei CET Hidrocarburi SA față de CET Arad SA la data de 28.02.2023 a fost de 23.743.153,33 lei – debit principal și 3.625.330,50 lei – penalități calculate până la data de 31.01.2023”, ne-a informat municipalitatea.

Primăria Arad a informat cotidianul Special Arad în legătură cu datoriile CET Hidrocarburi că a fost emisă o cerere de eșalonare (cu nr. 2192/07.06.2022), transmisă de S.C. CET Hidrocarburi S.A, privind creanța existentă între părți, care nu a fost supusă votului adunării creditorilor din 20 februarie, de la sediul Eurosmart. Pe de altă parte, pe ordinea de zi a ședinței au fost supuse la vot, la solicitarea AOT Energy, două puncte care prevedeau practic același lucru: scoaterea la licitație a creanțelor pe care le are CET Hidrocarburi pentru CET Arad SA. Deși Primăria Arad s-a opus acestui lucru, decizia a trecut de vot, fiind nevoie de o majoritate relativă. „Cu toate acestea, cu votul a 98,9911% din creanțele creditorilor prezenți (care au votat în adunarea creditorilor) s-au aprobat ambele puncte de pe ordinea de zi”, ne-a transmis Primăria.

Marian Năstase, șeful ALRO, dă de pământ cu Comisia Europeană și cu Guvernul: „Prețuri uriașe la energie, oameni în frig și fabrici închise”

În paralel, trebuie menționat că cele două CET-uri se „bat” în instanță la ora actuală pentru datorii pe care le au una față de alta. CET Arad SA solicită cca. 27 milioane de lei de la CET Hidrocarburi pentru a acoperi datoriile plus penalizările pentru neplata lor, însă CET Hidrocarburi susține că are doar 23 milioane, întrucât nu se pune problema unor penalizări. Pe de altă parte, CET Hidrocarburi e în instanță cu CET Arad SA, acuzând centrala mare că nu și-a onorat serviciile în anul 2019, potrivit directorului general CET H., Victor Ciulean.

AOT Energy – din „proprietar din umbră”, în proprietar cu acte în regulă
De când a intrat în insolvență, de acum 5 ani, activitatea de acolo a devenit treptat exclusivă pentru profitul AOT Energy – unul dintre creditori. Dacă la început, ideea era ca insolvența să fie doar o măsură pentru a putea face un plan de reorganizare care să permită centralei să-și continue profitabil activitatea, la ora actuală singura activitate de la CET este desfășurată de AOT Energy, care folosește (sub formă de închiriere) motoarele de acolo.

Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc și refuză accesul acestei persoane în apartament. Sancțiuni extrem de drastice pentru cei care nu respectă legea

De fapt, AOT Energy a mai încercat să pună mâna și oficial pe centrală. Amintim că în planul de reorganizare întocmit de AOT împreună cu C-Gaz&Energy, în 2021, figura o ofertă prin care AOT se oferea să cumpere centrala cu suma de 18 milioane euro. Deși planul de reorganizare selectat a fost acesta întocmit de cele două firme, aflăm de pe portalul instanței de judecată că nici acesta nu a mai fost luat în considerare (martie 2022), iar apoi, după două luni, s-a cerut intrarea în faliment a CET Arad SA, procedură care a fost tărăgănată cu multe amânări în instanță, timp în care – în vara 2022 – a fost lansat anunțul oficial de vânzare (vezi AICI) Totuși, în 9 septembrie 2022, instanța a admis „cererea de intrare în faliment, formulată de creditoarea Distrigaz Vest SA, însuşită de cesionara Gas & Power Trading SRL şi creditoarea AOT Energy SRL”, ca mai apoi, la 20 de zile, să aprobe suspendarea provizorie a măsurii, la cererea AOT Energy și C-Gaz. De atunci, falimentul a rămas „pe pauză”, fiind deja amânate 3 ședințe, următorul termen de judecată fiind 4 aprilie.

Între timp, AOT s-a înscris la licitația publică pentru cumpărarea CET Arad SA, din informațiile pe care le deținem prețul de pornire fiind de 30 milioane de euro, fiind singura firmă care a participat, dar cu toate că s-a adjudecat licitatia, a contestat rezultatul. Problema ar fi tot legată de preț, considerat prea mare. Totuși, pe surse aflăm că achiziția a fost efectuată până la urmă.

 

De menționat că ceea ce se întâmplă la CET Arad SA nu este un caz izolat, Peter Braun fiind implicat – prin diferite firme – și în falimentul centralei termice de la Bacău, dar și în cazul privatizării Alro Slatina are a dus la demararea unor anchete din partea DNA şi a DIICOT. A „dat târcoale” și pe la CET Iași (vezi AICI), respectiv la termoficarea din Ploiești.