S-a vândut CET Arad SA. Cine este firma care profită

AOT s-a înscris la licitația publică pentru cumpărarea CET Arad SA, din informațiile pe care le deținem prețul de pornire fiind de 30 milioane de euro. Peter Braun, monitor al AOT Energy Switzerland AG, a mai fost în falimentul centralei termice de la Bacău, dar și în cazul privatizării Alro Slatina
Filip Stan
20 mart. 2023, 18:32
S-a vândut CET Arad SA. Cine este firma care profită

AOT Energy pare că devine firma care pune stăpânire pe sistemul de termoficare a municipiului Arad. Pe surse, aflăm că la începutul săptămânii trecute, firma de origine elvețiană a cumpărat CET Arad SA, centrala mare din afara orașului, aflată în insolvență, iar din cauza deciziei votate în adunarea creditorilor de luna trecută, ar avea cale liberă să „redirecționeze” în propriul cont și datoriile de peste 20 milioane de lei pe care centrala mică, CET Hidrocarburi, le are față de CET-ul mare.

Creditorii CET Arad SA s-au reunit într-o ședință, în 20 februarie, la sediul din Timișoara a Eurosmart – administratorul judiciar al CET Arad SA, unde au avut de stabilit ce se va întâmpla cu dreptul de creanță a CET Arad SA asupra datoriilor pe care le are CET Hidrocarburi SA (centrala mică, din oraș). „Soldul datoriei CET Hidrocarburi SA față de CET Arad SA la data de 28.02.2023 a fost de 23.743.153,33 lei – debit principal și 3.625.330,50 lei – penalități calculate până la data de 31.01.2023”, ne-a informat municipalitatea.

Primăria Arad a informat cotidianul Special Arad în legătură cu datoriile CET Hidrocarburi că a fost emisă o cerere de eșalonare (cu nr. 2192/07.06.2022), transmisă de S.C. CET Hidrocarburi S.A, privind creanța existentă între părți, care nu a fost supusă votului adunării creditorilor din 20 februarie, de la sediul Eurosmart. Pe de altă parte, pe ordinea de zi a ședinței au fost supuse la vot, la solicitarea AOT Energy, două puncte care prevedeau practic același lucru: scoaterea la licitație a creanțelor pe care le are CET Hidrocarburi pentru CET Arad SA. Deși Primăria Arad s-a opus acestui lucru, decizia a trecut de vot, fiind nevoie de o majoritate relativă. „Cu toate acestea, cu votul a 98,9911% din creanțele creditorilor prezenți (care au votat în adunarea creditorilor) s-au aprobat ambele puncte de pe ordinea de zi”, ne-a transmis Primăria.

Marian Năstase, șeful ALRO, dă de pământ cu Comisia Europeană și cu Guvernul: „Prețuri uriașe la energie, oameni în frig și fabrici închise”

În paralel, trebuie menționat că cele două CET-uri se „bat” în instanță la ora actuală pentru datorii pe care le au una față de alta. CET Arad SA solicită cca. 27 milioane de lei de la CET Hidrocarburi pentru a acoperi datoriile plus penalizările pentru neplata lor, însă CET Hidrocarburi susține că are doar 23 milioane, întrucât nu se pune problema unor penalizări. Pe de altă parte, CET Hidrocarburi e în instanță cu CET Arad SA, acuzând centrala mare că nu și-a onorat serviciile în anul 2019, potrivit directorului general CET H., Victor Ciulean.

AOT Energy – din „proprietar din umbră”, în proprietar cu acte în regulă
De când a intrat în insolvență, de acum 5 ani, activitatea de acolo a devenit treptat exclusivă pentru profitul AOT Energy – unul dintre creditori. Dacă la început, ideea era ca insolvența să fie doar o măsură pentru a putea face un plan de reorganizare care să permită centralei să-și continue profitabil activitatea, la ora actuală singura activitate de la CET este desfășurată de AOT Energy, care folosește (sub formă de închiriere) motoarele de acolo.

Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc și refuză accesul acestei persoane în apartament. Sancțiuni extrem de drastice pentru cei care nu respectă legea

De fapt, AOT Energy a mai încercat să pună mâna și oficial pe centrală. Amintim că în planul de reorganizare întocmit de AOT împreună cu C-Gaz&Energy, în 2021, figura o ofertă prin care AOT se oferea să cumpere centrala cu suma de 18 milioane euro. Deși planul de reorganizare selectat a fost acesta întocmit de cele două firme, aflăm de pe portalul instanței de judecată că nici acesta nu a mai fost luat în considerare (martie 2022), iar apoi, după două luni, s-a cerut intrarea în faliment a CET Arad SA, procedură care a fost tărăgănată cu multe amânări în instanță, timp în care – în vara 2022 – a fost lansat anunțul oficial de vânzare (vezi AICI) Totuși, în 9 septembrie 2022, instanța a admis „cererea de intrare în faliment, formulată de creditoarea Distrigaz Vest SA, însuşită de cesionara Gas & Power Trading SRL şi creditoarea AOT Energy SRL”, ca mai apoi, la 20 de zile, să aprobe suspendarea provizorie a măsurii, la cererea AOT Energy și C-Gaz. De atunci, falimentul a rămas „pe pauză”, fiind deja amânate 3 ședințe, următorul termen de judecată fiind 4 aprilie.

Între timp, AOT s-a înscris la licitația publică pentru cumpărarea CET Arad SA, din informațiile pe care le deținem prețul de pornire fiind de 30 milioane de euro, fiind singura firmă care a participat, dar cu toate că s-a adjudecat licitatia, a contestat rezultatul. Problema ar fi tot legată de preț, considerat prea mare. Totuși, pe surse aflăm că achiziția a fost efectuată până la urmă.

 

De menționat că ceea ce se întâmplă la CET Arad SA nu este un caz izolat, Peter Braun fiind implicat – prin diferite firme – și în falimentul centralei termice de la Bacău, dar și în cazul privatizării Alro Slatina are a dus la demararea unor anchete din partea DNA şi a DIICOT. A „dat târcoale” și pe la CET Iași (vezi AICI), respectiv la termoficarea din Ploiești.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai bine în locuri întunecoase
Capital.ro
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Ploile mătură România! Alertă ANM de weekend
Adevarul
De ce vor tot mai mulți români să revină acasă, după mulți ani de Germania. „Aici nici nu am unde să cheltuiesc banii”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Șoc la Casa Regală. S-au separat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Cine este Maria, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Autoritățile caută principalul suspect
Capital.ro
UNGARIA a ajuns deja mult prea departe. Legăturile NU MAI POT fi ignorate
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini dramatice cu prinderea suspectului care ar fi ucis-o pe fetița de 8 ani din Botoșani
substantial.ro
Parintele Calistrat Chifan recomanda rugaciune si calm în situatii dificile: ‘Totul e in mana lui Dumnezeu!’
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'