S-au împlinit 40 de ani de la tragedia despre care Ceauşescu nu voia să se afle

Pe 29 iunie s-au împlinit 40 de ani de la accidentul în care şi-au pierdut viaţa 48 de persoane, iar alte 35 au fost rănite grav. Un autobuz s-a prăbușit de pe un pod în apropierea județului Botoșani, iar Nicolae Ceaușescu a încercat să ascundă tragedia.

RomaniaTV.net
30 iun. 2020, 18:27
S-au împlinit 40 de ani de la tragedia despre care Ceauşescu nu voia să se afle

Pe 29 iunie 1980, un autobuz modelul Roman Diesel A8, cu 40 de locuri, care aparţinea Autobazei Fălticeni (judeţul Suceava), s-a răsturnat într-o mlaștină înainte de satul Huţani, din Botoşani, pe actualul Drum European E 58, în zona numită „Șapte poduri”.

În mașină se aflau muncitori navetiști, angajați la o fabrică din Suceava. Fiind zi de sărbătoare, creștinii ortodocși celebrând în acea zi pe Sfinții Petru și Pavel, autobuzul a fost supraaglomerat și de alți oameni – bărbați, femei și copii, în total 83 de suflete. După ce a trecut de podul peste Siret, în drum spre Huțani, la un moment un cauciuc a explodat, iar, autobuzul arhiplin a ieșit de pe șosea, a rupt balustrada unui pod și s-a răsturnat de la circa șase metri înălțime într-o mlaștină adâncă. Cei mai mulți pasageri au murit înecați. Doar 35 de călători au reușit să se salveze, purtând în suflet mărturia celui mai grav accident rutier petrecut vreodată în România.

Jurnaliștii vremii spun că nu au avut voie să publice informații despre cumplitul accident pentru a nu produce panică în rândul populației. Puținele informații regăsite în presă vorbesc doar despre un accident în care a fost implicat un autobuz ce se deplasa de la Suceava spre Botoşani, fără a menționa nimic despre gravitatea sa și numărul de victime, potrivit antena3.ro. 

Șoferul autobuzului și-a pierdut și el viața în accident, așa că nimeni nu a mai răspuns pentru tragedia de atunci. Mai mult, autoritățile au încercat să mușamalizeze urmele celui mai grav accident din istoria țării noastre și au acoperit mlaștina cu pământ.

După căderea regimului comunist, rudele celor decedați au reușit să ridice cruci în memoria victimelor și au montat în apropiere un panou cu numele acestora.

Citeşte şi Accident grav în Bucureşti! Un şofer a fost strivit de lemnele dintr-o remorcă FOTO


loading...
Partenerii noștri