Să ai zeci de mii de bolnavi şi să îi ţii în faţa spitalului pe bolnavi… vă imaginaţi cum arată o ţară din-asta?” – Băsescu

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat marţi seară la B1 TV faptul că răspândirea coronavirusului impune decretarea stării de urgenţă, dar şi că Guvernul ar trebui să rechiziţioneze toate căminele şi hotelurile pentru a avea spaţiu de carantinare suficient 

RomaniaTV.net
11 mart. 2020, 13:21
Să ai zeci de mii de bolnavi şi să îi ţii în faţa spitalului pe bolnavi… vă imaginaţi cum arată o ţară din-asta?” – Băsescu

Traian Băsescu a avertizt faptul că povestea cu „să nu ne panicăm” ar trebui să înceteze, căci orice cetăţean ar trebui să fie în alertă, atât vreme cât toţi suntem în pericol.

Citeşte şi: Alţi români confirmaţi cu coronavirus. Bilanţul a ajuns la 35. Unul dintre bărbaţi a ascuns că a fost în străinătate

„Orice cetăţean va fi în alertă, pentru că oricare dintre cetăţenii României e în pericol în momentul de faţă. Am spus acum o lună că cea mai mare greşeală a fost că nu s-au luat scările de la avioanele care veneau din Italia. Lumea a râs sau m-a făcut cinic, dar noi suntem în momentul de faţă destul de mult în urma evoluţiei, care aparent are 25 de cazuri. Convingerea mea e că sunt mult mai multe”, a avertizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a acuzat autorităţile române că au întârziat enorm cu măsurile luate pentru protejarea ţării de o eventuală epidemie şi susţine că acestea ar fi trebuit luate imediat ce în Italia situaţia degenerase. 

Citeşte şi: Traian Băsescu: „Trebuie declarată starea de urgenţă! Arafat nu e expert în epidemiologie! Simplul spălat pe mâini nu este suficient!

„Acum o lună, vă spuneam să aşteptăm să vedem care va fi situaţia peste două luni, pentru că, în faza iniţială, nişte nepricepuţi care n-aveau nicio treabă cu probleme de epidemiologie au preluat conducerea protecţiei ţării. S-a întârziat enorm. Când a apărut în Italia situaţia dificilă, România trebuia să ia imediat măsuri. Nu există dubii că avioanele cele mai încărcate veneau din Italia, la Bucureşti. În primele zile au venit 3.000 de oameni, care s-au dus acasă bine-mersi în timp ce, seara, Raed Arafat le explica cum e cu salvările. Deci România nu a luat măsurile la vreme. În plus, şi şcolile ar trebui folosite în acelaşi scop”, a explicat liderul PMP.

Traian Băsescu a sugerat faptul că în contextul epidemiei de coronavirus nu se pot închide graniţele, însă şcolile, căminele liceelor şi cele studenţeşti, precum şi hotelurile ar trebui folosite pe post de centre de carantină, iar primăriile ar trebui să se asigure că oamenii aflaţi în carantină au tot ce le trebuie.

Europarlamentarul PMP a insistat că se impune decretarea stării de urgenţă:

„În noaptea asta, ca guvern, aş rechiziţiona pentru carantină toate hotelurile din ţară. Punct! Şi aş dirija acolo, cu cadre medicale, în hotel, cu familia, fiecare în camera lui. Aş rechiziţiona toate căminele studenţeşti şi căminele liceelor, acolo unde există, şi i-aş pune într-o carantină controlată dar şi supravegheată medical.

„Tot efortul este concentrat pe diminuarea dimensiunii epidemiei, pentru că nimeni nu ia în consideraţie costurile unei epidemii. Să ai zeci de mii de bolnavi şi să ajungi în situaţia în care să nu ai locuri în spitale, să îi ţii în faţa spitalului pe bolnavi…vă imaginaţi cum arată o ţară din-asta?” , a adăugat Traian Băsescu.