Sabin Orcan, Răzvan Chiruţă şi mai mulţi senior editori părăsesc ziarul România Liberă

Sabin Orcan, directorul editorial al cotidianului România Liberă, redactorul-şef, Răzvan Chiruţă, împreună cu senior editori precum Sabina Fati, Mircea Marian, Mihai Duţă, Silviu Sergiu, Cătălin Prisăcariu şi Petre Bădică pleacă de la ziar, anunţă News.ro.

RomaniaTV.net
04 oct. 2017, 06:34
Sabin Orcan, Răzvan Chiruţă şi mai mulţi senior editori părăsesc ziarul România Liberă

Sabin Orcan a anunţat marţi după-amiază, pe contul său de Facebook, că a decis, de comun acord cu patronatul, să încheie colaborarea cu acest ziar şi că urmează o perioadă de tranziţie, după care va pleca.

El nu face însă precizări referitoare la ceilalţi jurnalişti care, potrivit unor surse din interiorul redacţiei, ar urma să părăseacă ziarul odată cu el, repectiv Răzvan Chiruţă, Sabina Fati, Mircea Marian, Mihai Duţă, Silviu Sergiu, Cătălin Prisăcariu şi Petre Bădică.

Referitor la motive, Orcan afirmă doar: „Motive sunt mai multe, nu o să intru acum în detalii”.

El anunţă că, după o pauză, se va dedica altor proiecte: „unul jurnalistic, altul cinematografic”.

„Le mulţumesc, pe această cale, tuturor celor care m-au însoţit în aventura nebunească de a relansa România liberă la 140 de ani de la prima apariţie. Şi dumneavoastră, celor care ne citiţi! Staţi fără grijă, nu dispar nicăieri, mă puteţi urmări în continuare. Deocamdată, aici şi pe B1 TV”, îşi încheie Orcan postarea.

Dintre ceilalţi ziarişti care ar urma să plece de la România Liberă, doar Mircea Marian şi-a făcut publică decizia.

„Da, o să plec de la România Liberă. Când iese Sabin pe uşă, ies şi eu. Sabin m-a salvat din mlaştina de la EVZ, acum un an, am o datorie uriaşă, morală, faţă de el. Cât mi-a fost şef, a fost impecabil: libertate editorială deplină. Deocamdată, se pare că mai scoatem ziarul, dar nu ştiu cât va dura”, scrie Mircea Marian.

„De ce s-a intâmplat asta? Nu am informaţie suficientă, nu speculez. Dar cred că toţi bănuim acelaşi lucru”, afirmă el.

Surse din interiorul ziarului afirmă că plecările reprezintă în primul rând un gest de solidaritate cu Sabin Orcan, dar sunt determinte şi de intenţia patronatului de a opera restructurări.

Cotidianul România liberă este deţinut în prezent de Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, care a decedat în luna ianuarie.