Safari pe Valea Prahovei. Turiştii au sunat la 112 după ce s-au întâlnit cu o ursoiacă

Urşii şi porcii mistreţi au devenit parte integrată din peisajul urban al staţiunilor montane de pe Valea Prahovei.

25 iul. 2021, 11:25
Safari pe Valea Prahovei. Turiştii au sunat la 112 după ce s-au întâlnit cu o ursoiacă

Un grup format din 13 turişti a fost recuperat, în cursul serii de sâmbătă, de jandarmii prahoveni de pe Valea Prahovei, în zona Sinaia. Oamenii au sunat la 112 și au cerut ajutor după ce pe traseu a apărut o ursoaică cu pui. Potrivit Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova, apelul la 112 a fost dat în jurul orei 18,00. Cei 13 turişti doreau să coboare pe traseul Jepii Mari, însă nu au mai putut continua deplasarea din cauza unei ursoaice cu pui.

„În ciuda zgomotelor făcute de turiştii de pe Valea Prahovei, ursoaica nu s-a îndepărtat, grupul fiind nevoit să solicite sprijinul jandarmilor. Două echipaje au intervenit pentru preluarea acestora din zona Piatra Arsă. Grupul a fost coborât în siguranţă în oraşul Sinaia”, menţionează sursa citată.

VIDEO ŞOCANT Tânăr de 26 de ani, omorât de urs în Harghita. Bărbatul a apucat să fugă doar 300 de metri de animal, într-o pădure
Ursul din Harghita va fi împuşcat

Tánczos Barna a afirmat, referitor la atacul unui urs de vineri noapte la o stână aflată la graniţa judeţelor Suceava şi Harghita asupra a trei persoane în care un tânăr de 26 de ani a decedat şi un altul este internat în spital în stare gravă, că Ministerul Mediului va continua să facă paşii necesari pentru a rezolva problema urşilor în România. „Am pregătit cadrul legal pentru intervenţia imediată în intravilanul localităţilor şi vom lua toate măsurile necesare reducerii contactelor (întâlnirilor) om-urs pentru a asigura atât siguranţa cetăţenilor cât şi protejarea speciei”, a adăugat ministrul Mediului.

„Noi victime ale urşilor au fost înregistrate în România după ce, noaptea trecută, un urs a atacat trei persoane în zona montană a judeţelor Suceava şi Harghita. Un bărbat de 26 de ani a decedat iar altul este internat în spital în stare critică. Încă mai aşteptăm ca autorităţile abilitate să finalizeze investigaţiile, însă un lucru este clar: ursul reprezintă un pericol real astăzi în România. În cursul nopţii Jandarmeria, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu Harghita au elaborat documentaţia necesară emiterii acordului de extragere a animalului care a cauzat decesul persoanei”, a scris Tánczos Barna, sâmbătă pe pagina de Facebook.

Mistreţi alungaţi de jandarmi din staţiunea Sinaia

O femelă mistreţ şi cei trei pui ai ei şi-au făcut apariţia, miercuri seară, în staţiunea Sinaia, localnicii sunând la 112 pentru ca autorităţile să intervină şi să alunge animalele sălbatice. Mistreţii au fost îndepărtaţi de jandarmi.

Urşii continuă să facă probleme în Harghita. 26 de apeluri la 112 în doar patru zile. Au fost emise mesaje RO-ALERT

Conform datelor furnizate, joi, de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova, un echipaj al Jandarmeriei a intervenit, miercuri seară, în urma unui apel 112, pentru înlăturarea unor mistreţi care intraseră într-un cartier din oraşul Sinaia.

Este vorba despre o femelă şi cei trei pui ai ei. „La faţa locului s-au prezentat o patrulă independentă de jandarmi şi o patrulă mixtă care prin folosirea semnalelor luminoase şi acustice au îndepărtat animalele în zona împădurită din apropierea oraşului”, transmite Inspectoratul de Jandarmi Prahova.

Nu este prima dată când mistreţii îşi fac apariţia în localităţi, în zona de munte a judeţului Prahova. Astfel de acţiuni de îndepărtare a mistreţilor din zonele locuite au avut loc şi în alte oraşe şi comune din judeţ.