Săftoiu: În curtea TVR sunt protestatari. Am observat că se simt lezaţi, le cer scuze public

Preşedintele ales al CA al TVR, Claudiu Săftoiu, a declarat, marţi, referindu-se la protestatarii din curtea TVR, că a observat că aceştia se simt lezaţi de expresii pe care le-a folosit şi că le cere scuze public. De asemenea, el a precizat că nu se acordă nici privilegii, nici derogări de la planul privind restructurarea TVR.

RomaniaTV.net
09 oct. 2012, 17:55
Săftoiu: În curtea TVR sunt protestatari. Am observat că se simt lezaţi, le cer scuze public

„În acest moment în curtea Televiziunii sunt protestatari, lor mă adresez, pentru că într-o anumită exprimare publică am folosit expresii inadecvate, calificative şi epitete pentru o minoritate din cadrul salariaţilor Televiziunii Române. Nu am generalizat în niciun fel, dar, pentru că am observat că se simt lezaţi, le cer scuze public. Lucrul acesta nu mă opreşte însă să remarc faptul că rămân încă în Televiziunea Română oameni care nu sunt demni să poarte numele de salariat, angajat al Televiziunii Române”, a mai spus Claudiu Săftoiu.

Câteva sute de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune (SRTv) s-au adunat marţi, în jurul orei 10.00, în curtea instituţiei şi protestează faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi.

Reprezentanţii Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR – SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) au declarat că acţiunea de marţi este spontană, la fel ca şi aceea de luni.

Claudiu Săftoiu a declarat că protestele salariaţilor, desfăşurate luni în curtea Televiziunii, sunt „justificate”, „dat fiind faptul că în graba şi presiunea”, pe care au impus-o respectarea calendarului în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din 27 iunie, unele documente postate pe site-ul de intranet al TVR „au conţinut unele posibile inadvertenţe şi formulări interpretabile care au generat nemulţumirile salariaţilor”.

Întrebat dacă ia în considerare o eventuală modificare a componenţei comisiilor care vor evalua personalul TVR în vederea concedierii colective, Claudiu Săftoiu a spus: „Dacă lucrurile sunt într-adevăr atât de inacceptabile precum spun unele persoane, va trebui să ne aplecăm şi asupra comisiilor, însă eu sper că ceea ce s-a produs – numirea unui grup de experţi din afara TVR (în comisii, n.r.) să aducă plusvaloare şi nimic altceva”.

El a precizat totodată că, „dacă dialogul social va continua de această manieră abrazivă” şi „pe acest fond de instabilitate”, creditorii TVR „vor fi foarte grăbiţi să execute Televiziunea Română„.

Săftoiu: Nu se acordă nici privilegii, nici derogări de la planul privind restructurarea TVR

Claudiu Săftoiu a declarat, marţi, după ce a fost suspendată, din lipsă de cvorum, şedinţa plenului Parlamentului care trebuia să-l valideze în funcţia de preşedinte-director general al SRTv, că noul CA al TVR nu va face nici privilegii, nici derogări de la planul de restructurare a instituţiei.

Săftoiu a fost ales, marţi, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) de către membrii CA al TVR. Decizia a fost avizată tot marţi şi de Comisiile de cultură reunite ale Parlamentului, cu 11 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Dacă deciziile membrilor CA al TVR şi a Comisiilor de Cultură ale Parlamentului vor fi avizate favorabil de plenul Parlamentului, Claudiu Săftoiu va deveni preşedinte-director general al SRTv. Astfel, Săftoiu va reveni la conducerea TVR, mandatul preşedintelui-director general al televiziunii publice fiind de 4 ani.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare

Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.