Salariații își vor putea lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea vârstei de 12 ani. Proiectul, propus pentru adoptare la Camera Deputaților

Un salariat va putea să-și în concediu medical pentru a avea grijă de copilul bolnav până când acesta împlinește 12 ani, nu doar până la 7 ani, așa cum e în prezent.

12 mai 2023, 18:58
Salariații își vor putea lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea vârstei de 12 ani. Proiectul, propus pentru adoptare la Camera Deputaților

Salariații își vor putea lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea vârstei de 12 ani. În acest moment, măsura se află într-un proiect propus pentru adoptare la Camera Deputaților. Urmează cel mai important vot al procedurii parlamentare de legiferare.

În prezent, OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevede că salariații care au un stagiu de asigurare de minimum șase luni în ultimele 12 luni pot solicita concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav, potrivit avocat.net.

Concediul și indemnizația sunt acordate până când copilul împlinește șapte ani sau până când împlinește 18 ani dacă vorbim de un copil cu handicap sau afecțiuni intercurente. Dacă vorbim de un copil cu afecțiuni grave, atunci dreptul de acordă până când împlinește 18 ani.

Citește și Angajări 2023. Se caută mecanici, salarii de 5000 de lei pe lună în ţară/2500 euro în străinătate

Proiectul de lege propus recent pentru adoptare la Camera Deputaților va interveni, însă, numai la perioada-standard a concediului – aceasta va fi extinsă de la împlinirea vârstei de șapte ani până la împlinirea vârstei de 12 ani.

La deputați mai e un proiect cu aceeași măsură, care va fi respins fiindcă din Parlament poate ieși doar o lege cu măsură, nu mai multe. Proiectele au fost ambele inițiate în aceeași perioadă, dar Senatul le-a respins în octombrie 2022. Camera Deputaților are ultimul cuvânt de spus.

Inițiatorii sunt de părere că un copil cu vârsta de peste șapte ani nu poate fi lăsat singur acasă să se îngrijească și să-și administreze medicația singur. Vârsta minimă de la care un copil poate fi lăsat singur acasă (și în acel caz doar pentru câteva ore) este de 12 ani, în opinia psihologilor. „Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii”, scriu inițiatorii.

Citește și Tabel salarii în funcţie de vârstă. Verifică aici câţi lei ar trebui să câştigi acum

Principalele prevederi ale OUG 158/2005 cu privire la concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav:

  • pentru a fi solicitat, salariatul trebuie să fi cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni;
  • cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu);
  • indemnizația, care se suportă integral din bugetul statului, se poate acorda numai unuia dintre părinți, nu ambilor părinți;
  • concediul se acordă, de principiu, timp de 45 de zile calendaristice pe an (însă în anumite situații perioada poate fi mai lungă).

Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să treacă de Camera Deputaților, apoi să fie promulgată prin decret prezidențial și să fie publicată în Monitorul Oficial.