Salariaţii vor putea cere despăgubiri dacă trebuie să lucreze în timpul liber. Ce prevede dreptul de a fi inaccesibil

La nivel european este în lucru un proiect de directivă ce prevede că salariații au dreptul de a fi inaccesibili în afara programului de lucru. E vorba despre situațiile în care sunt contactați pentru a lucra în timpul liber. În aceste condiţii, lucrătorii vor putea cere despăgubiri dacă angajatorii le vor încălca dreptul de a fi inaccesibili.
Razvan Mihalascu
16 mart. 2021, 16:46
Salariaţii vor putea cere despăgubiri dacă trebuie să lucreze în timpul liber. Ce prevede dreptul de a fi inaccesibil

Salariaţii vor putea cere despăgubiri dacă trebuie să lucreze în timpul liber, aşa cum prevede proiectul de directivă privind dreptul salariaţilor la deconectare aflat în lucru la Comisia Europeană. După ce va fi adoptat la nivel european, actul va trebui transpus în legislaţia naţională de toate statele membre UE, adică inclusiv de România.

Dreptul de a se deconecta va însemna că salariații nu vor trebui să se implice în activități sau în comunicări legate de activitatea lor profesională, prin instrumente digitale, adică să răspundă la SMS-uri sau apeluri pe telefon sau la e-mail-uri pe laptop, în afara timpului de lucru, relatează Avocatnet.ro.

Proiectul de directivă prevede că angajatorilor li se interzice să facă discriminări, să aplice un tratament nefavorabil sau să concedieze pe cineva pentru simplul fapt că și-a exercitat sau a încercat să-și exercite dreptul de a se deconecta.

Citeşte şi: Iată care sunt cele mai poluate oraşe din lume. Unde s-a clasat Bucureştiul!

În cazul salariaţilor cărora li se încalcă acest drept la inaccesibilitate vor trebui să existe mecanisme prin care să se poată obține despăgubiri pentru prejudicii.

„Statele membre se asigură că lucrătorii cărora le-a fost încălcat dreptul de a se deconecta au acces la mecanisme rapide, eficace și imparțiale de soluționare a litigiilor și au dreptul la repararea prejudiciului în cazul încălcării drepturilor lor care decurg din prezenta directivă. Statele membre pot oferi organizațiilor sindicale sau altor reprezentanți ai lucrătorilor posibilitatea, în numele sau în sprijinul lucrătorilor și cu aprobarea acestora, de a iniția proceduri administrative cu scopul de a asigura respectarea sau aplicarea prezentei directive”, scrie în proiectul de directivă, conform sursei citate.

Salariaţii vor putea cere despăgubiri dacă trebuie să lucreze în timpul liber. Motivele pentru care se pot adresa instanţei

Salariaţii care consideră că au fost daţi afară sau supuşi unui tratament nefavorabil din cauza exercitării sau încercării de exercitare a dreptului la deconectare vor putea apela la instanţele judecătoreşti.

De asemenea, angajatorul va trebui să dovedească că tratamentul nefavorabil sau concedierea s-au bazat pe alte motive, nu pe accesarea dreptului la deconectare, conform Avocatnet.ro.

„Statele membre se asigură că, în cazul în care lucrătorii care consideră că au fost concediați sau că au fost supuși unui tratament nefavorabil pe motiv că și-au exercitat sau au încercat să își exercite dreptul de a se deconecta stabilesc, în fața unei instanțe judecătorești sau a unei alte autorități competente, fapte care pot da naștere prezumției că au fost concediați sau că au fost supuși unui tratament nefavorabil pe baza unor astfel de motive, angajatorului îi revine sarcina de a dovedi că concedierea sau tratamentul nefavorabil s-a bazat pe alte motive”, mai scrie în proiect.

Elaborarea acestui proiect de directivă vine în contextul în care numărul salariaţilor care lucrează de la distanţă, prin telemuncă sau munca la domiciliu, a crescut pe fondul crizei COVID-19. Astfel, autoritățile europene estimează că sunt şanse mari să existe depăşiri ale programului de muncă în cazul persoanelor care lucrează la distanţă, spre deosebire de cele care lucrează de la birou.

Citeşte şi: Hoţul care i-a spart casa lui Hagi a fost condamnat la peste 8 ani de închisoare. El mai trebuie să-i plătească „Regelui” şi despăgubiri de zeci de mii de euro

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african