Salarii 2023, scandal uriaş după plafonarea sporurilor la 20%. Scrisoare deschisă către Guvern

Guvernul a actualizat cuantumul soldei de grad sau a salariului gradului profesional deţinut de personalul militar, respectiv poliţişti sau poliţişti de penitenciare. Cu toate acestea, sindicatele din Poliţie nu sunt mulţumite de noua lege a salarizării.-

06 feb. 2023, 21:34
Salarii 2023, scandal uriaş după plafonarea sporurilor la 20%. Scrisoare deschisă către Guvern

Salarii 2023. SNPPC avertizează că oamenii legii nu sunt de acord cu o nouă lege a salarizării, dacă actuala aflată în vigoare nu este aplicată. Pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, în cadrul Programului legislativ 2023 – pagina 34, rezervată Ministerului Muncii -, este postată o inițiativă legislativă de modificare a actualei Legi-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, inițiativă prevăzută a fi trimisă Parlamentului în prima sesiune din acest an, care prevede:

– revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare (n.n.: inclusiv AOPSN, respectiv Anexa VI a legii);

– reintroducerea unor grile de salarizare pentru administrația locală, corespunzătoare funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;

– revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sumei sporurilor la 20% din salariul de bază.

Nu stim detalii referitoare la intenția Guvernului, care – NOTA BENE! – încă nu a pus în aplicare, integral, nici prevederile din Anexa VI a actualei Legii-cadru 153/2017, fapt pentru precizăm, foarte clar: Nu suntem de acord cu o nouă lege a salarizării personalului bugetar, înainte de a fi pusă în aplicare, IN INTEGRALITATE, actuala lege!

Salarii majorate cu 75%. Cine sunt bugetarii care aproape îşi dublează leafa în 2023 DOCUMENT
Este vital să ajungem toți acolo unde Legea 153/2017 trebuia să ne ducă (nu doar unele familii ocupaționale, așa cum a procedat Guvernul, în consens cu Parlamentul, în ultimii doi ani) și, abia după ce legea va fi aplicată integral (salariul de funcție, la nivelul Anexei, respectiv coeficient înmulțit cu salariul minim pe economie; sporurile calculate la salariul de functie aflat în plată; indemnizațiile calculate la salariul de funcție aflat în plată), putem fi de acord cu noua intenție legislativă, ai cărei coeficienți de salarizare nu pot fi mai mici decât cei existenti, acum, în Anexa VI a Legii-cadru 153/2017. În plus: o nouă lege care trebuie să vorbească inclusiv de indicele de inflație, care a crescut vertiginos în ultimii ani!

Ajutor de urgență pentru români! Cine sunt cei care vor primi vouchere în limita a 5 salarii minime
Solicităm Guvernului/ Ministerului Muncii și Protecției Sociale să ne pună la dispoziție, în timp util, proiectul de lege, pentru a putea lua cunoștință despre intențiile sale în ceea ce privește familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, din care facem parte, și a amenda proiectul!

Avem nevoie de predictibilitate în salarizare, pentru a se asigura predicatibilitate în carieră și în perspectiva pensionării (care, pentru noi, ca polițiști, reprezintă, în fond, trecerea în rândurile militarilor în rezervă, adică parte dintre cele trei categorii de forțe armate care constitue rezerva militară operativă, conform Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare).

Reiterăm un considerent care fundamentează punctul nostru de vedere: în actualul context geo-politic și militar, marcat de un veritabil război, care are loc, de un an, în proximitatea graniței nordice a României și, implicit, a Uniunii Europene, salarizarea Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, dar și regimul pensiilor militare de stat, nu trebuie tratate cu superficialitate de către Guvern și Parlament!

Salarii 2023. Veşti bune pentru angajaţii din Armată şi Poliţie: Guvernul majorează soldele, cine va primi 1000 de lei în plus la leafă

Cresc soldele! „Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut de personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare se actualizează proporţional cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului”, arată proiectul de hotărâre înscris pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului.

Astfel, potrivit documentului, cuantumurile soldelor/salariilor de grad actualizate sunt următoarele:

Ofiţeri:

– General, amiral, chestor general de poliţie 1.000 lei

– General-locotenent, viceamiral, chestor-şef de poliţie 975 lei

– General-maior, contraamiral, chestor principal de poliţie 950 lei

– General de brigadă, general de flotilă aeriană, contraamiral de flotilă, chestor de poliţie/penitenciare 925 lei

– Colonel, comandor, comisar-şef de poliţie/penitenciare 900 lei

– Locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliţie/penitenciare 850 lei

– Maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliţie/penitenciare 825 lei

– Căpitan, inspector principal de poliţie/penitenciare 800 lei

– Locotenent, inspector de poliţie/penitenciare 775 lei

– Sublocotenent, aspirant, subinspector de poliţie/penitenciare 750 lei

Maiştri militari:

– Maistru militar principal 725 lei

– Maistru militar clasa I 700 lei

– Maistru militar clasa a II-a 675 lei

– Maistru militar clasa a III-a 650 lei

– Maistru militar clasa a IV-a 625 lei

– Maistru militar clasa a V-a 600 lei

Subofiţeri şi agenţi de poliţie/penitenciare:

– Plutonier adjutant principal/şef, agent-şef principal de poliţie/penitenciare 725 lei

– Plutonier adjutant, agent-şef de poliţie/penitenciare 700 lei

– Plutonier major, agent-şef adjunct de poliţie/penitenciare 675 lei

– Plutonier, agent principal de poliţie/penitenciare 650 lei

– Sergent major, agent de poliţie/penitenciare 625 lei

– Sergent 600 lei Soldaţi şi gradaţi profesionişti: – Caporal clasa I 590 lei

– Caporal clasa a II-a 565 lei 2 din 2

– Caporal clasa a III-a 550 lei

– Fruntaş 525 lei – Soldat 500 lei

Conform legii 153/2017, în momentul de faţă, soldele şi salariile de grad au valoare de 410 lei pentru general, amiral, chestor general de poliţie şi 200 de lei pentru un soldat.

Guvernul are în discuţie şi trei proiecte de ordonanţe şi anume cel pentru aprobarea plăţii cotizaţiei financiare anuale în vederea participării Poliţiei Române, prin intermediul Poliţiei Rutiere, la Reţeaua Europeană a Poliţiilor Rutiere – ROADPOL, precum şi pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte.

Un alt proiect de ordonanţă înscris pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri de la Palatul Victoria este ceo pentru modificarea art. 4(2) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională şi ale persoanelor private de libertate.

Nu în ultimul rând, Guvernul va discuta şi aproba şi proiectul de ordonanţă privind instituirea unor măsuri de sprijin suportate parţial din fonduri europene aferente politicii de coeziune 2014-2020, categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie.

Un alt proiect de lege pe masa Guvernului, miercuri, este cel privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie.