Salarii 2024. Ce angajaţi primesc 1.200 de lei în plus la leafă, s-au dus negocieri dure cu sindicatele

Sindicatele și administrația din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au avut programată  o nouă ședință a Comisiei de Negociere. Complexul are 9.100 de salariați și este cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România.

09 apr. 2024, 07:31
Salarii 2024. Ce angajaţi primesc 1.200 de lei în plus la leafă, s-au dus negocieri dure cu sindicatele
Salarii la jumate pentru șefii Complexului Energetic Oltenia. Cum se pot trezi cu venituri de 11.000 de lei de la 22.000 de lei

Salarii 2024.  După discuțiile de la Ministerul Energiei, liderii federațiilor din CEO au anunțat că s-a obținut majorarea lefurilor cu 1200 de lei brut, adică minerii vor primi circa 650 de lei net.

La negoiceri, au participat Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate „Univers” și Federația Națională Mine Energie. Au fost ultimele discuții pe marginea Contractului Colectiv de Muncă de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Negocierile vor viza în principal stabilirea unui procent care să asigure un fond de avansare sau promovare pentru angajații companiei energetice.

Ce salarii au casierii și lucrătorii comerciali din hipermarketuri și supermarketuri. Salariul minim net pornește de la 2.079 de lei

După cum este cunoscut, la nivelul Complexului Energetic Oltenia, în urma unor discuții purtate la finalul săptămânii trecute la Ministerul Energiei, s-a decis cu acordul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, ca salariile la Complexul Energetic Oltenia să fie indexate în sumă fixă cu 1.200 de lei brut pentru fiecare salariat.

Potrivit înțelegerilor dintre sindicate, administrație și acționarul principal, respectiv Ministerul Energiei, ⁠în termen de 2 luni, reprezentanții Ministerului Energiei și-au asumat reglementarea legislativă cu privire la rezerva de capacitate, sume care vor fi plătite către Complexul Energetic Oltenia în situația în care energia produsă pe baza de cărbune nu va mai intra în piața de energie. Este de precizat că de la 1 ianuarie 2026, cele 3 grupuri energetice pe bază de cărbune și cele 4 cariere miniere care vor mai rămâne la companie vor intra în rezervă de capacitate. Se va produce numai când va fi nevoie și doar cu aprobarea Ministerului Energiei.

Salarii 2024. Poliţiştii ameninţă cu grevă generală dacă nu li se majorează leafa cu 30%

Salarii 2024.  Va fi nevoie de un mecanism de sprijin financiar pentru ca lucrătorii să fie plătiți în perioada în care nu se produce cărbune și energie electrică. Totodată, s-a decis ca ⁠pentru salariile compensatorii și venitul de completare care să se asigure pe 4 ani, în cazul unui program de concediere colectivă, negocierile să continue în perioada următoare la Ministerul Energiei, cu șefii instituției. Este de precizat că negocierea pentru noul Contract Colectiv de Muncă de la nivelul CEO trebuie să fie finalizată până pe 15 aprilie. Complexul are 9.100 de salariați și este cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România.