Salarii 2024. Lovitură grea pentru milioane de bugetari. Majorările promise s-ar putea amâna cel puţin un an

Deși guvernanții au promis în nenumărate rânduri că noua lege a salarizării va intra în vigoare la începutul anului următor, iată că este posibil ca românii să mai aștepte câteva luni sau chair ani pentru majorările de salarii promise.

07 nov. 2023, 09:54
Salarii 2024. Lovitură grea pentru milioane de bugetari. Majorările promise s-ar putea amâna cel puţin un an
Cresc salariile în 2024!

Salarii 2024. Noua lege a salarizării ar putea fi amânată până în 2025. Și asta deoarece proiectul este departe de finalizare.  Ținând cont de faptul că, în România, anul următor vor avea loc patru rânduri de alegeri, potrivit legii, Guvernul nu poate majora salariile bugetarilor cu șase luni înainte de acestea. Cu alte cuvinte, nouă lege a salarizării ar trebui sa între în vigoare la 1 ianuarie cel mai târziu. Însă sindicaliștii susțin că proiectul va fi finalizat abia în martie 2024, scrie Observator.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce se întâmplă cu veniturile a milioane de români. ”Finalizăm partea de dialog social, după vom întra în discuțiile tehnice, vom continua cu partea de impact și apoi vom trece efectiv în zona de negociere cu Comisia care să permită adaptarea, ajustarea salarizării în funcție de anumiți parametri specifici pentru fiecare unitate administrativ teritorială.

Pensii 2024. Calculează singur pensia pe care o vei avea după noua lege. Cine sunt norocoşii cu majorare de 74%
Fiecare dintre unitățile administrativ teritoriale au un specific care depinde de număr de locuitori, serviciile publice pe care le au. Sunt localități care vin și cu servicii publice pe partea de sănătate, pe partea culturală”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Salarii 2024. Salariile bugetarilor, o componentă fixă și una variabilă

Iar salariile bugetarilor vor avea două componente: una fixă și una variabilă, în funcție de performanță. ”Ne dorim să aducem echitate, o ierarhizare corectă, să venim cu elemente noi, maximum 20% sporuri pe fiecare ordonator de credite, respectiv cu posibilitatea de a veni cu bonusuri pentru angajații performanți”, a mai spus ministrul Muncii.

Odată ce va intra în vigoare noua lege, profesorii și cercetătorii ar putea avea venituri mai mari. La fel și IT-știi. Și asta pentru că Ministerul Muncii va face o analiză între salariile de la stat și cele de la privat, iar acolo unde sunt observate discrepanțe mari vor fi luate măsuri.

Simona Bucura Oprescu anunţă o creştere a pensiilor cu 40% de la 1 ianuarie 2024. Proiectul legii pensiilor va fi aprobat de Guvern pe 9 noiembrie

”Toți care se află în grilele inferioare sunt nemulțumiți şi acuză inechitate. În funcție de complexitatea și specificul fiecărei familii ocupaționale în parte. Să încercăm să ajungem la încadrări în grile apropiate pentru cei a căror muncă sunt de aceeași complexitate şi importanță”, a explicat și Mircea Burlacu, specialist în salarizare.

Salarii 2024. Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a declarat, într-o intervenție la Euronews România, despre salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024, că „promisiunile prim-ministrului au fost că vom analiza și vom fi foarte aproape de ceea ce ar trebui să fie, pentru că ceea ce ar trebui să fie nu știm. Aici e problema”. În ultima perioadă, profesorii primesc doar promisiuni din partea autorităților. Spre exemplu, vineri, 3 noiembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit tot despre promisiuni: „Partidul Național Liberal își dorește ca toate promisiunile făcute cadrelor didactice și personalului din învățământ să poată fi ținute.”

„Promisiunile prim-ministrului au fost că vom analiza și vom fi foarte aproape de ceea ce ar trebui să fie, pentru că ceea ce ar trebui să fie nu știm. Aici e problema. Nu suntem noi vinovați pentru că nu s-a finalizat legea salarizării la nivelul întregului sistem bugetar. S-a stabilit să ne vedem foarte repede pentru a vedea care ar putea să fie nivelul celor 50 de procente dintre ceea ce va avea să fie. Ne vom prezenta la negocieri și vom analiza care este propunerea Guvernului, pentru că a noastră a fost deja prezentată. Salariul debutantului din învățământul preuniversitar și al asistentului nostru universitar pleacă de la salariul mediu brut al bugetului anului în curs – 6.789, deci acest lucru este scris acolo în lege, dar problema este că noi nu avem doar debutați în învățământ, avem și profesorii titulari”, a declarat Anton Hadăr.

După greva de la sfârșitul lunii mai, promisiunea pe care au primit-o sindicatele profesorilor, conform ordonanței de urgență nr. 57/2023, a fost că, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, iar acesta va fi baza de plecare pentru salariile celorlalți profesori din Învățământ. De asemenea, textul ordonanței menționate anterior prevede că, începând cu 1 ianuarie 2024, profesorii beneficiază de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin noua grilă.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a estimat că, pentru anul 2023, câștigul salarial mediu net va fi de 4.306. Spre exemplu, acum, un debutant cu studii superioare de lungă durată are un salariu net de 3.105 lei. De la 3.105 lei și până la 4.306 înseamnă o creștere de 1.201 lei, adică aproape 39% pentru debutanți.

Când a fost întrebată dacă salariul unui profesor debutant va fi de la 1 ianuarie 2024 egal cu salariul mediu brut pe economie, ministrul Educației, Ligia Deca, a evitat să dea un răspuns clar și a vorbit despre promisiuni: „Partidul Național Liberal își dorește ca toate promisiunile făcute cadrelor didactice și personalului din învățământ să poată fi ținute.” Declarațiile au fost făcute vineri, 3 octombrie, la Sinaia.

Legea salarizării este esențială pentru a se putea aplica majorările salariale promise profesorilor prin ordonanța nr. 57/2023, după greva generală din mai. Noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 15 iulie.

 

Ce majorări prevede Ordonanța de urgență

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”