Salarii mai mari cu 500 de lei în România. Cine va beneficia de majorare

Românii ar putea beneficia de majorări salariale, în curând. Inițiativa a fost stabilită la nivelul Uniunii Europene. 

13 sept. 2022, 22:44
Salarii mai mari cu 500 de lei în România. Cine va beneficia de majorare

Eurodeputatul Dragoș Pâslaru a anunțat marți, 13 septembrie, că directiva privind salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România.

Directiva europeană ar urma să fie adoptată miercuri de Parlamentul European.

„Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat.

În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta. E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, a declarat Dragoș Pîslaru, potrivit News.ro.

 

Salarii mai mari cu 500 de lei. Cum se va stabili salariul minim

 

„Salariul minim european” va fi diferit, de la o țară la alta și se va calcula raportat la salariul mediu pe economie, a avertizat oficialul partidului condus de către Dacian Cioloș.

„Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional. Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare.

Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”, a mai transmis Pîslaru.

Salariul minim brut ar urma să ajungă în România la 3.200 de lei brut, deci la peste 2.000 de lei net. În prezent, minimul pe economie este 2.550 lei, iar cel mediu, 6.443 de lei.

România și Bulgaria sunt codașele României din punctul de vedere al salariului minim brut. Grecii și portughezii mai au salarii minime brute de sub 1.000 de euro pe lună.