Salarii mai mari cu 75%. Cine sunt românii care vor beneficia de această majorare și în ce condiții

Vești bune pentru polițiștii din penitenciare! Ministerului Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede majorarea salariilor de funcție cu 75%.

03 mart. 2023, 19:58
Salarii mai mari cu 75%. Cine sunt românii care vor beneficia de această majorare și în ce condiții
Cine sunt românii care vor beneficia de această majorare și în ce condiții

Cine sunt românii care vor beneficia de această majorare și în ce condiții. Potrivit proiectului, aceste majorări vor fi făcute în anumite condiții, pentru munca suplimentară.

Citește și Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare majoră, se pot deconta transport şi spa cu tichetele de vacanţă

Cine sunt românii care vor beneficia de această majorare și în ce condiții

Proiectul de act normativ prevede că munca suplimentară prestată în acest, de către polițiștii din penitenciare, care nu se poate compensa prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plătește cu drepturile salariale corespunzătoare pentru orele prestate peste programul normal de lucru la care se aplică o majorare de 75% din salariul de funcție, proporțional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții.

Totodată, acesta mai prevede că ”plata muncii suplimentare în condițiile legii și ale prezentului ordin nu aduce atingere drepturilor prevăzute de lege pentru muncă prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, care se aplică în mod corespunzător, cele două tipuri de muncă având regim juridic specific fiecăruia, evidență timpului lucrat ținându-se distinct”

Mai mult, ordonatorii de credite din sistemul administrației penitenciare au obligația de a dispune măsuri pentru asigurarea cu prioritate a perioadei de repaus necesară refacerii capacității de muncă a personalului propriu care a prestat muncă suplimentară, se arată în documentul postat de minister.

”Muncă suplimentară prestată peste programul normal de lucru se poate plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic, în scris, fără a se depăși 180 de ore anual; în cazuri cu totul deosebite, munca suplimentară se poate efectua și peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, cu aprobarea ordonatorului de credite și cu acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii, precum și cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate”, prevede actul normativ.

De asemenea, plata majorării se efectuează astfel încât să se încadreze în limita de 3% din suma salariilor de funcție, salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a salariilor de comandă, stabilită la nivelul bugetului centralizat al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Noul proiect de ordin mai spune că ”ordonatorii de credite din sistemul administrației penitenciare dispun măsuri în vederea încadrării sumelor reprezentând majorarea de 75% aferentă muncii suplimentare, în limita de 3% din suma salariilor de funcție, salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și al salariilor de comandă precum și în vederea încadrării cheltuielilor cu muncă suplimentară în bugetul aprobat”.

Citește și Vești bune pentru români! Categoria de persoane care vor primi salarii mai mari cu 50%. Klaus Iohannis a promulgat legea