TOP cele mai bune universități private acreditate din România / Care sunt instituțiile de învățământ superior cu prestigiu scăzut | EXCLUSIV

Există diferențe semnificative între universitățile private din România, avertizează Ministerul Educației. Pentru că de-a lungul timpului au existat diverse dezbateri în spațiul public despre calitatea învățământului superior privat, Ministerul sfătuiește ca înainte de a aplica pentru un program de studii, cetățenii trebuie să se documenteze temeinic. Fiecare universitate din țară beneficiază de un anumit calificativ - grad de încredere stabilit la nivel oficial, de Guvern, în urma unor evaluări realizate de experți. 

17 iun. 2023, 08:09
TOP cele mai bune universități private acreditate din România / Care sunt instituțiile de învățământ superior cu prestigiu scăzut | EXCLUSIV

Instituțiile de învățământ superior private din țara noastră sunt evaluate periodic. Cele care beneficiază de același nivel de încredere precum cele mai prestigioase universități de stat – Universitatea București, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) sunt consemnate de Ministerul Educației cu calificativul „grad de încredere ridicat”. Astfel, printre ele amintim Universitatea „Nicolae Titulescu” din București – cunoscută în special pentru Facultatea de Drept, la catedra căreia se află profesioniști „grei” în sfera didactică, publicistică, judiciară și diplomatică, precum Gabriel Boroi, Ioan Chiș, Augustin Fuerea, Ion Neagu, Ion Dragne, Bogdan Aurescu; Universitatea „Titu Maiorescu”, tot din Capitală; Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu etc.

Evaluarea universităților din România are în vedere, printre altele, „managementul instituției în materie de asigurarea programelor de studii și de respectare a standardelor academice de acordare a diplomelor de absolvire”.

„Instituțiile de învățământ superior acreditate sunt evaluate o dată la 5 ani pentru asigurării calității. Asigurarea calității educației atestă capacitatea unei organizații furnizoare de a oferi programe de educație în conformitate cu standardele anunțate și este realizată printr-un ansamblu de acțiuni de dezvoltare a capacității instituționale, de elaborare, planificare și implementare de programe de studiu, prin care se formează încrederea beneficiarilor că organizația furnizoare de educație îndeplinește standardele de calitate. Evaluarea se face de ARACIS sau o altă agenție de asigurare a calității, din țară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR).

(…) Astfel, în urma evaluării externe a calității, ARACIS acordă calificative: lipsă de încredere, grad de încredere limitat, grad de încredere și grad de încredere ridicat. Nu există, însă, o evaluare în vederea obținerii unui calificativ. Schimbarea unui calificativ se poate face doar după evaluarea externă a calității instituției”, a transmis Ministerul Educației, pentru site-ul RomâniaTV.net.

Universități private cu „grad de încredere ridicat”

Universitatea „Nicolae Titulescu” – București

Universitatea „Titu Maiorescu”- București

Universitatea Româno-Americană – București

Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” – București

Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu

Universitatea „Valahia” – Târgoviște

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” – Arad

Universitatea „Emanuel” – Oradea

Universitatea „Constantin Brâncoveanu” – Pitești, Brăila, Vâlcea

Restul universităților sunt cotate doar cu calificativul de „încredere” sau „grad de încredere limitat”.

Universități private cu calificativul „încredere”

Universitatea Ecologică – București

Universitatea „Artifex” – București

Universitatea „George Bacovia” – Bacău

Universitatea „Bogdan Vodă” – Cluj-Napoca

Universitatea „Andrei Șaguna” – Constanța

Universitatea „Petre Andrei” – Iași

Universitatea Europeană „Drăgan” – Lugoj

Universitatea „Agora” – Oradea

Universitatea Româno-Germană – Sibiu

Universitatea „Danubius” – Galați

Universități private cu „grad de încredere limitat”

Universitatea „Hyperion”  – București

Universitatea „Spiru Haret” – București

Universitatea „Bioterra” – București

Universitatea „Apollonia” – Iași

Universitatea „Tibiscus” – Timișoara

„Potrivit prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, „sistemul național de învățământ superior include toate instituțiile de învățământ superior acreditate. O instituție de învățământ superior autorizată să funcționeze provizoriu, conform procedurilor legale în vigoare, devine parte a sistemului național de învățământ superior numai după acreditare.

„Lista instituțiilor de învățământ superior acreditate pentru anul universitar 2023 – 2024 este reglementată prin HG nr. 367/2023 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2023 – 2024″, a mai transmis Ministerul Educației.

În acest articol nu au fost menționate universitățile teologice, instituțiile dedicate unor minorități religioase și etnice, pentru că în general, se supun unor alte metodologii privind calitatea învățământului.

Universități private din România desființate

De-a lungul timpului, mai multe universități private au fost desființate:

  • Universitatea „George Barițiu” – Brașov
  • Universitatea „Gheorghe Zane”, absorbită de Universitatea „Petre Andrei” – Iași
  • Universitatea „Alma Mater” – Sibiu
  • Universitatea „Mihai Viteazul” – Craiova
  • Universitatea Română de Științe și Arte „Gheorghe Cristea” – București
  • Universitatea „Mihai Eminescu” – Timișoara
  • Universitatea „Mihail Kogălniceanu” – Iași etc.