Salarii mai mari pentru bugetari de la 1 iunie 2023. S-a aprobat OUG cu majorările în ultima şedinţă de Guvern DOCUMENT

Salariile de bază ale personalului din sănătate și asistență socială și din apărare, ordine publică și securitate națională se majorează, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022, a anunțat, joi, Ministerul Muncii.

08 iun. 2023, 13:34
Salarii mai mari pentru bugetari de la 1 iunie 2023. S-a aprobat OUG cu majorările în ultima şedinţă de Guvern DOCUMENT

Ministerul Muncii anunță, de la 1 iunie, salarii mai mari ale personalului din sănătate și asistență socială și din apărare, ordine publică și securitate națională, majorarea fiind la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022.

„Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență care completează articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile personalului prevăzut în Anexa nr. II – Familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și Asistență socială” din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022”, se arată într-un comunicat al ministerului Muncii.

Măsură a fost luată de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii și îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeași anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector.

Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Ciucă anunță memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare
De asemenea, ordonanța de urgență vizează majorarea salariilor de bază pentru angajații din asistență socială. În acest sens, s-a ținut seama de problema majoră cu care se confruntă acest domeniu, respectiv lipsa personalului de specialitate, precum și de provocările de care s-a lovit acest sistem (pandemia COVID, criza din Ucraina, creșterea numărului persoanelor vârstnice în România sau criza forței de muncă în domeniul asistenței sociale și migrarea acesteia).

proiectOUG-completare-OUG168din2022

Salarii mai mari şi la Apărare

Tot de la 1 iunie cresc și soldele, salariile de funcţie ale personalului prevăzut în Anexa nr. VI – Familia ocupațională de funcții bugetare „Apărare, ordine publică și securitate națională” din Legea-cadru nr. 153/2017 care se stabilesc, de asemenea, la nivelul celor prevăzute pentru anul 2022.

„Și în acest caz se urmărește eliminarea inechităților salariale, având în vedere că pentru o parte a personalului din Anexa nr. VI a fost deja atins nivelul soldelor și salariilor de funcție prevăzut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG nr. 168/2022”, conform ministerului Muncii.

Guvernul majorează salariile mai multor categorii de bugetari. Vor primi bani mai mulți din iunie
Măsurile au fost luate în contextul în care printre priorităţile Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale se numără şi modernizarea sistemului de salarizare în sectorul public, prevăzută în Programul de Guvernare 2021 – 2024, care are drept scop „eliminarea inechităţilor salariale”, dar și în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Astăzi s-a mai produs încă o etapă din a aplica ceea ce înseamnă Legea salarizării unitare în sistemul bugetar din România, şi anume: anexa 2, pentru familia ocupaţională ‘Sănătate şi Asistenţă socială’, pentru că efortul bugetar pentru această anexă este şi pentru persoanele care lucrează în domeniul ‘Sănătăţii şi Asistenţei sociale’. Iar anexa nr. 6, pentru tot ceea ce înseamnă ‘Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională’, cu precizarea că pe această anexă se află şi lucrătorii din cadrul penitenciarelor. Efortul bugetar pentru anexa 2 este în jur de 406 milioane de lei, un efort de 350 de milioane, de acum până la sfârşit de an, pentru ‘Asistenţă socială’, şi 56 de milioane de lei pentru ‘Sănătate’. Iar efortul este de 700 de milioane de lei, până la sfârşitul anului, pentru toţi cei care intră pe anexa 6, repet, nu numai ‘Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională’, ci şi lucrătorii din cadrul penitenciarelor”, a explicat Marius Budăi într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.