SALARII MAJORATE. Cine sunt angajaţii Preşedinţiei şi Guvernului care vor primi mai mulţi bani

O lege adoptată de Parlament, pe final de sesiune, stabileşte că salariile angajaţilor Administraţiei Prezidenţiale şi aparatului de lucru al Guvernului vor fi majorate. Senatorul PSD Ioan Deneş, membru al Comisiei pentru Administraţie Publică, unde s-a dat undă verde amendamentului de majorare, a explicat, pentru RomaniaTV.net, cine sunt beneficiarii acestei creşteri salariale şi de ce s-a adoptat această măsură. 

12 aug. 2015, 09:45
SALARII MAJORATE. Cine sunt angajaţii Preşedinţiei şi Guvernului care vor primi mai mulţi bani

Legea 174, adoptată în iunie şi promulgată de preşedinte, prevede că „salarizarea personalului din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi aparatului de lucru al Guvernului se stabileşte la nivelul de salarizare maxim aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”.

Senatul a dat undă verde acestei majorări salariale în urma unui amendament depus şi aprobat la Comisia de Administraţie Publică.

Senatorul PSD Ioan Deneş, membru al Comisiei, a explicat pentru RomaniaTV.net, că, prin adoptarea acestei legi, nu vor creşte salariile tuturor angajaţilor Administraţiei Prezidenţiale şi aparatului de lucru al Guvernului.

Cei vizaţi de lege sunt, spune senatorul, angajaţii cu funcţii de specialitate şi nu cel tehnic (muncitorii – fochişti, horticulturori, ingrijitori, lăcătuşi, instalatori etc).

Deneş precizează că scopul adoptării acestei prevederi a fost acela de a aduce la acelaşi nivel salariile angajaţilor de la Preşedinţie şi Guvern cu cele ale angajaţilor de la Parlament, veniturile primilor fiind mult mai mici.

„Cei care lucrează în aparatul parlamentar au avut o grilă de salarizare, în timp ce cei din Administraţia Prezidenţială şi Guvern erau cu mult sub nivelul celor din Parlament.

Prin legea adoptată, ei ajuns acum la nivelul salariilor celor din Parlament. De exemplu, un referent de la Parlament lua un salariu, iar acelaşi referent de la Guvern sau Administraţia Prezidenţială lua un salariu mult mai mic. După adoptarea legii, salariile vor fi la acelaşi nivel„, a explicat Deneş.

CITEŞTE ŞI SALARIILE angajaţilor Guvernului şi Preşedinţiei, MAJORATE cu până la 70%

Senatorul PSD a precizat că problema cea mai mare era la referenţii debutanţi din cele două instituţii, care câştigau salariul minim pe economie.

„Directorul de cabinet, în condiţiile în care are 4.000 de lei brut, nu poate să-i crească salariul cu 70%. Acesta va beneficia de o majorare foarte mică. Sau poate deloc, ori cu 2-3%. Problema mare era la referenţii debutanţi, care aveau un salariu lunar net de 1000 de lei. Acum ei ajung la nivelul celor din Parlament”, a mai spus Deneş.

Potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputaţilor, salariul lunar al unui referent poate ajunge la 1.500 de lei – 1.800 de lei. 

La Preşedinţie, de exemplu, conform cifrelor din 2014, date publicităţii în mandatul lui Traian Băsescu privind veniturile angajaţilor, în rândul personalului cu funcţii de specialitate, cel mai mic salariu al unui referent era de 1.069 de lei.

Un director de cabinet de la Preşedinţie câştiga lunar în jur de 4.000 de lei, un consilier grad I între 2.200 şi 3.100 de lei, consilierii gradul II – pînă la 1.500 de lei, iar şeful de birou ajungea la 3.500 de lei. (VEZI TABELUL ATASAT)

Actul normativ, aprobat de Parlament, a intrat în vigoare la 1 iulie. Personalul din cadrul Aministraţiei Prezidenţiale şi angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Guvernului vor primi efectiv mai mulţi bani din august.