Salarii majorate şi la privat. Facilitate anunţată de ministrul Muncii pentru a creşte veniturile românilor

Ministrul muncii, Marius Budăi, a declarat că salariile angajaților din mediul privat pot fi majorate cu 200 de lei lunar net, pentru că statul nu va opri nicio taxă. Măsura propusă de social-democrat vine în contextul în care inflația din România se apropie de 14%, iar puterea de cumpărare a românilor a scăzut.

06 iun. 2022, 07:20
Salarii majorate şi la privat. Facilitate anunţată de ministrul Muncii pentru a creşte veniturile românilor

Salarii majorate şi la privat. Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a susținut că patronii pot acorda angajaților o mărire de salariu de 200 de lei, care nu va fi taxată de către stat. Social-democratul a făcut această afirmație întrebat fiind când le va veni rândul și angajaților din mediul privat să primească măriri de salariu. Asta în contextul în care tocmai a fost votată o majorare salarială pentru mai multe categorii de bugetari.

EXCLUSIV. Marius Budăi, veşti bune pentru 3,3 milioane de români. Banii vin cu pensia din luna iulie

„Este o măsură pe care deja am luat-o ţinând cont de ceea am spus în programul ”Sprijin pentru România” şi anume acea majorare voluntară de 200 de lei fără ca să fie taxaţi de către stat.

Este o măsură pusă la dispoziţia mediului privat acolo unde îşi permit să mărească veniturile salariaţilor ţinând cont de evoluţia preţurilor, dar nici să creăm o obligaţie şi nici să mai taxeze statul această sumă pentru că traversăm o situaţie nu tocmai fericită.

(Angajatorii) vor adăuga această sumă la salariul de bază, această sumă se va regăsi direct în plata netă a angaţilor pentru că această sumă nu va fi taxată suplimentar, dar nici nu va fi oprită nicio taxă”, a declarat Marius Budăi, potrivit News.ro.

Sâmbătă, Budăi a anunțat și modificarea Codului Muncii pentru a include două directive europene.

Salarii majorate pentru mai multe categorii de bugetari

Marți, deputații au votat două proiecte de lege prin care mai multor categorii de bugetari li se vor mări salariile.

Aleșii au adoptat majorarea cu 15% „pentru complexitatea muncii” a salariilor pentru angajații din ministerele Transporturilor, Culturii, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Sportului.

De asemenea, personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății va beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 25%.

Și alte categorii de bugetari vor avea salariile de bază mărite. Legile vor ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.